Най-често лангош се сервира с чеснов сос и / или сирене, заквасена сметана. Има две основни версии за произхода му. Според една от тях рецептата е дошла до унгарците от турските кулинарни традиции. Според друга версия, историята на изработването на плоски питки като лангош датира от древни римски времена.
Лангош в Будапеща |
Продукти: 500
г брашно, 150 мл топло мляко, 150 мл топла вода, 100 г варени картофи или 2
с.л. картофено брашно, 7 г суха мая,1 с. л. захар,1 ч.л. сол
За пържене- растително маслоЗа смазване на мекиците:1-2 скилидки чесън, щипка сол, 2-3 с.л. заквасена сметана, кашкавал, пармезан.
Начин
на приготвяне: Захарта, 2 с.л. брашно, 100 мл топла вода и
сухата мая смесваме и оставяме на топло докато маята набъбне. Брашното пресяваме, сварените картофи намачкваме, пасираме
до гладка смес. Замесваме меко тесто от всички продукти. Оставяме го на топло в
закрит намаслен съд да бухне – около 40 мин. След това изваждаме и разделяме на
части. /Аз разделих тестото на 4 части/. Поставяме ги върху набрашнен плот
/дъска/ да престоят още около 20 мин. Разточваме, може и с ръце да оформим
питка /мекица/, и пържим в предварително сгорещено масло от двете страни до
покафеняване. Оставяме върху кухненска хартия да се оцеди излишната мазнина.
Объркваме заквасената сметана със счукания с щипка сол чесън.
Намазваме мекицата отгоре, поръсваме обилно с настърган на едро ренде кашкавал,
поръсваме с малко смлян червен пипер и
Добър
апетит!
Благодаря, Ванка! Ще разнообразя закуските у дома!
ОтговорИзтриванеПоздрави на шеф Теди!
Чудесно изглежда този лангош!
ОтговорИзтриване