четвъртък, 21 февруари 2019 г.

Лангош


 
 

Лангош (langos, унгарски. Буквално "огнен") – разпространено ястие за пикници, празненства сред природата, по време на панаири и фолклорни тържества. Той е популярен в Унгария, Австрия, Чехия, Словакия, Сърбия и Румъния. Рецептата за направата на лангоша е проста – питка /мекица/, приготвена от тесто с мая, пържена в растително масло.
Най-често лангош се сервира с чеснов сос и / или сирене, заквасена сметана. Има две основни версии за произхода му. Според една от тях рецептата е дошла до унгарците от турските кулинарни традиции. Според друга версия, историята на изработването на плоски питки като лангош датира от древни римски времена.

Лангош в Будапеща

Продукти: 500 г брашно, 150 мл топло мляко, 150 мл топла вода, 100 г варени картофи или 2 с.л. картофено брашно, 7 г суха мая,1 с. л. захар,1 ч.л. сол
За пържене- растително масло
За смазване на мекиците:1-2 скилидки чесън, щипка сол, 2-3 с.л. заквасена сметана, кашкавал, пармезан.

Начин на приготвяне: Захарта, 2 с.л. брашно, 100 мл топла вода и сухата мая смесваме и оставяме на топло докато маята набъбне. Брашното  пресяваме, сварените картофи намачкваме, пасираме до гладка смес. Замесваме меко тесто от всички продукти. Оставяме го на топло в закрит намаслен съд да бухне – около 40 мин. След това изваждаме и разделяме на части. /Аз разделих тестото на 4 части/. Поставяме ги върху набрашнен плот /дъска/ да престоят още около 20 мин. Разточваме, може и с ръце да оформим питка /мекица/, и пържим в предварително сгорещено масло от двете страни до покафеняване. Оставяме върху кухненска хартия да се оцеди излишната мазнина.
Объркваме заквасената сметана със счукания с щипка сол чесън. Намазваме мекицата отгоре, поръсваме обилно с настърган на едро ренде кашкавал, поръсваме с малко смлян червен пипер и

Добър апетит!

2 коментара: