петък, 14 декември 2018 г.

Тиквени палачинки 2


 


Продукти: 260 г бяло брашно, 250 г тиквено пюре, 250 мл хладко прясно мляко, 40 г заквасена сметана, 25 г краве масло, 2 яйца, ½ ч.л сода бикарбонат, 1/3 ч.л. лимонена киселина, 30 г захар, щипка сол, 4 г ванилия на прах.
40 г краве масло за пържене, пудра захар за поръсване, сладко от сини сливи при поднасяне.

Начин на приготвяне: Разбийте яйцата, захарта и тиквеното пюре. Прибавете при постоянно разбиване последователно сметаната, разтопеното краве масло, прясното мляко, лимонената киселина. Накрая сложете пресятото брашно, омесено със содата и солта. Разбъркайте добре. Сместа трябва да се получи като гъста боза. Ако е по рядка прибавете още брашно.
В загрят тиган – Ф 26,  на умерено силен огън / от 9 степен на 5 приготвям/, намажете дъното с малко краве масло и сипете две малки черпачета от сместа. Изпечете от двете страни до леко порозовяване. След като се появят мехурчета и почти изсъхне сместа в тигана отгоре, обръщате. По около 80-120 сек. отнема.

Поднесете със сладко от сини сливи, поръсени с пудра захар или с мед.

Добър апетит!

1 коментар: