Продукти:
За тестото –
150 г бяло брашно, 80 мл хладка вода, 2 щипки сол;Пълнеж – 600 г картофи, 40 г сирене, 2 яйца,1 с.л. пресен джоджен,2-3 щипки чер пипер, 1 и ½ ч.л. сол /на вкус/
80 г краве масло + 1 с.л. олио
Начин
на приготвяне: Почистете и обелете картофите, настържете ги
на едро ренде, омесете със солта и оставете на гевгир да се оцеждат.
През това време замесете тестото. Към брашното и солта
прибавете водата. Замесете меко тесто, да може да се разточва лесно. Разделете
на две топки /едната да е по голяма/ и оставете 15 мин. да почине.Изцедете чрез стискане с ръце настърганите картофи, да излезе водата им. Смесете с двете яйца, 40 г разтопено масло, подправките и натрошеното на дребно сирене /хубаво да е овче/.
По голямата топка разточете на тънко върху леко набрашнена повърхност. Трябва да е толкова голяма, че да обхваща и страните. При диаметър 22 см на тавата, разточих кръг с 30 см диаметър.
Намазнете добре тавичката за печене с олио. Сложете разточеното тесто. Прибавете картофената смес – трябва да е дебела не повече от 2 см. После покрийте с вторият разточен лист тесто и загънете. Краищата на долният лист тесто трябва да обхващат горният. Залейте с 40 г разтопено краве масло отгоре. Разнесете го добре, да няма суха част от тестото.
Печете на долно ниво в предварително загрята фурна на 250 градуса 16 мин. до приятно порозовяване. После изваждате, обръщате /върху капак обърнах и с леко преплъзване обратно в тавичката/ и още 16 мин на 250 градуса от другата страна. Можете да намазните леко с четка и разтопено масло отгоре.
Извадете, поръсете със студена вода и загънете за 15 мин.
Сервирайте топъл, с кисело мляко и чесън.
Добър
апетит!
Прекрасен е станал...аз не съм опитвала от извора, но съм приготвяла и харесвам пататника.
ОтговорИзтриване