Нека
Ви предложа и моята рецепта за пълнозърнест хляб. Мек, ароматен и вкусен. В
къщи всички си го обичаме.
Продукти:
400
г пълнозърнесто брашно, 50 г бяло брашно, 6 г суха мая /използвах 2 ч.л. на dr.Oetker/,
1 и ½ ч.л. сол, 1 с.л. мед, 2 с.л. /40мл/ бира, 250 мл хладка вода, 1 с.л.
зехтин.
Зехтин за намазване на формата и хляба.Смесете всички продукти и замесете тесто. Аз лично замесих тестото в хлебопекарната – при мен програма 12 месене и втасване 1ч. и 19 мин. Ако не използвате машина, а месите ръчно, трябва след замесване на тестото – отнема около 15 мин да го оставите 1 ч. на топло да набъбне.
След втасването, премесете отново, оформете и поставете в намаслен съд за печене /използвам продълговата форма за кекс/. Оставете на топло за още 30 мин. После намажете отгоре със зехтин. Сложете във фурната съд с топла вода /аз изливам в тавичката на фурната, която стои на дъното 250-300 мл вода/, загрейте на 190 градуса и печете 35 мин., намалете на 170 градуса и допечете още 10-12 мин.
Изключете фурната, открехнете вратичката и оставете така да се охлажда 10 мин. После извадете и поставете върху решетка.
Добър
апетит!
Ако
желаете можете да добавите различни семки във хляба – сусамени, белени
слънчогледови, тиквени или ленено семе.
П.П. От пет позиции за печене във фурната си, изпекох хляба на 2-ра долна.
Ще се възползвам някой път от рецептата ти.
ОтговорИзтриване