В блогът си имам една рецепта за понички.
Сега ще Ви представя още една рецепта за понички от времето на соца.
Продукти: 3 и
½ чаени чаши брашно – около 500 г, 50
г краве масло, размекнато, 40 г пудра захар, 4 бр. жълтъци, 2 пакетчета ванилия
на прах, 3 с л ром, 1 с л лимонов сок, 250 мл прясно мляко, 2 ч л захар, 30 г прясна мая /или 10 г суха мая/ и ½
ч л сол.
Олио за пържене, конфитюр или крем за пълнене, пудра
захар за поръсване.
Начин
на приготвяне: Маята, 50 мл топло мляко, 1 чаена лъжица
захар и 2-3 супени лъжици брашно, разбъркваме добре и оставяме на топло за 10
минути да набъбне маята.
Мекото масло се разбиваме с останалата захар на пяна.
Постепенно се прибавяме 1 по 1 жълтъците, ванилиите, лимоновият сок и рома.Към тази смес изсипваме постепенно, при постоянно бъркане набъбналата мая, след това прибавяме брашното, омесено със солта и останалото мляко. Забъркваме меко, нелепнещо тесто. Ако лепне, прибавяме още малко пресято брашно. След като е готово прехвърляме в намазнена купичка, поръсваме с брашно отгоре и оставяме на топло / не горещо/ за около час да втаса, докато увеличи обемът си двойно.
От втасалото тесто разточваме кръгове с дебелинана 1 см,пълним
със сладко в средата и събираме краищата да са затворени плътно. Оформяме поничка.
Оставяме още 20 мин. на топло да втасат и пържим в добре сгорещена мазнина от
двете страни. Поничките трябва да плуват в цвърчащатамазнина /олио/- маслена
баня. След изваждането им се оцеждаме и поръсваме с пудра захар.
Можете
да не ги пълните със сладко или крем, а да изрежете по голям кръг тесто с чаша
и в средата да направите малък отвор с по малка чаша. Изпържете и поръсете с
пудра захар.
Добър
апетит!
вървят и със сиренава плънка - така най ги обичам
ОтговорИзтриванеВъпрос на вкус, но тогава не трябва да ги пудрим. :)
ИзтриванеМного мразя времето на соца, и всичко, свързано с него, освен може би едно - соц рецептите, само за тях се сещам с носталгия!
ОтговорИзтриване