Продукти: 500 г крехко свинско месо, 200 г мариновани гъби, 100 мл течна сметана
за готвене, 200 мл месен бульон, 3 глави лук, 1 сладка червена чушка, 2
скилидки чесън, 80 мл олио, 1 супена лъжица бяло вино, 1/3 чаена лъжица аджика /люта/, ½ чаена лъжица
смлян бял пипер, 1 чаена лъжичка пшенично нишесте, около 1 чаена лъжица равна
сол.
Начин на приготвяне:
Нарязвате месото на малки парчета. Накисвате го в
студена вода за 45-60 мин. заедно с 1 супена лъжица олио, 1/3 ч.л. аджика, 1 супена лъжица бяло
вино и 4- 5 зърна черен пипер. След това го оцеждате и подсушавате. Загрявате
мазнината на умерено силен огън Запържвате месото за 10 мин. Това не е точно
запържване, а нещо средно между варене и запържване.
Не използваме оригиналната
технология на пържене на Бьоф Строганов. След това прибавяме нарязаният на
полумесеци лук. Запържваме още 3-4 мин.
Бульонът смесваме с нишестето и заливаме
месото. Намаляваме огънят на умерен и захлупваме да къкри 15 – 20 мин. Бъркаме
периодично. После добавяме сметаната, нарязаната на дребно чушка, гъбите и
оставяме да задуши 10 мин. на слаб огън. Изключваме нагревателният уред,
поръсваме с подправките и солта. Разбъркваме и оставяме захлупено ястието на
топлият котлон още 5 мин.
Добър апетит!
Иван, уханна гозбица, бих си примъкнала порция.
ОтговорИзтриване