Продукти: 200 г розов цвят, 1 кг
захар, 500 мл вода, сокът на ½ лимон, 1
ч.л. лимонтузу.
Начин на приготвяне: Сложете водата и захарта в дълбок
съд, като запазите 3-4 с.л. захар. Сложете на силен огън и пригответе рядък
сироп – да ври 10 мин. след завиране на течността. Ако се появи пяна –
отстранете я.
С останалите
3-4 с.л. захар претрийте леко розовите цветчета и пуснете във врящия сироп.
Бъркайте и оставете да ври още около 10 мин., докато се сгъсти, но не много.
Внимавайте да не стане на клей. Малко преди да свалите прибавете лимоновият сок
и 1 ч.л. лимонена киселина /лимонтузу/. Цветът на сладкото се променя в
яркочервен. Оставете да ври още 2-3 мин. и готово.Напълнете
горещото сладко в затоплени бурканчета, затворете добре и обърнете с капачките
надолу.
Добър апетит!
По принцип варя това количество сладко в тенджера
с диаметър на дъното 22 см . Колкото по широко е дъното, отнема по малко време
за сгъстяване. Всеки трябва да прецени сам гъстотата която иска за сладкото и
това може да отнеме различно време за варене от указаното по горе.
Няма коментари:
Публикуване на коментар