четвъртък, 12 март 2015 г.

Супа от коприва, спанак и лапад

Когато настъпи месец март, обичам да си правя супа без застройка от прясно набрани зеленини. Аз лично ги харесвам в комбинация, но може да направите супата поотелно с всяка от написаните в заглавието зелении.

Продукти: 2 шепи млада, зелена коприва /връхчета/, 1 шепа листа на млад зелен лапад, 1 шепа листа на млад зелен спанак, 4 средни стръка зелен лук, 1 бр. морков, 1 резен глава целина, 1 среден домат, 1 с.л. нарязан пресен джоджен, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 1-2 щипки смлян черен пипер, 2 с.л. с връх ориз, 80 мл. зехтин, сол на вкус – около 1 ч.л.

Начин на приготвяне: Почистете и измийте добре копривата, спанака и лапада. Използвайте ръкавици, за тези които не могат да търпят опарванията на копривата. Аз лично поставям за около час всичко в студена вода и после ги измивам на течаща вода. Нарежете ги на дребно /да не са много на ситно/. Загрейте на умерена температура зехтина. Задушете за около 4-5 мин. копривата, спанака, лапада и нарязаният на ситно лук. После добавете нарязаните морков,целина и малко вода. Нека се задушат още 2-3 мин. Сложете 800-900 мл. вода, ориза и варете на умерена температура под похлупак 15 мин.. Доматът го обелете и нарежете на дребни парчета. Прибавете го към супата, заедно с нарязаният джоджен и 1-2 щипки смлян черен пипер. Нека супата си къкри още 15 мин. под похлупак, до СВАРЯВАНЕТО НА ОРИЗА. Отнемете от огъня, посолете и оставете захлупена супата на изключеният нагревателен уред още 10 мин. Сервирайте с кисело мляко или прясно сирене, поръсена обилно с нарязан пресен магданоз.

1 шепа = 100гр.
Добър апетит!

2 коментара:

  1. Не съм правила точно този вариант, но мисля, че би ми харесало, само дето снега затрупа зеленийките:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да Весе, друго си е зеленичкото след тези меса през зимата. :) Поздрави!

      Изтриване