събота, 17 юни 2023 г.

Родопски клин със сирене

 


Родопската баница или така нареченият клин може да бъде с разнообразни съставки, което я отличава от обичайната баница със сирене. Клинът може да бъде (в различни комбинации) с ориз, мляко, сирене, масло, коприва, спанак, тиква... В различните населени места в Родопите, както и пататника, можете да го срещнете в различни разновидности. Най-разпространен е обаче този с ориз, яйца и сирене, който си е и типичния родопски клин. Днес ще Ви представя този вариант.

Продукти:

Тесто -  300 г бяло брашно, 140 мл хладка вода, 7 мл оцет /1ч.л./, 15 мл растително масло, 4 г сол.

Плънка – 200 г ориз, 250 г сирене, 500 мл вода, 3 броя яйца L, 2-3 г сол.

За смазване – 100 г краве масло, 25 мл растително масло.

 

Начин на приготвяне: Оризът премиваме, слагаме в съд и заливаме с вода. Оставяме да се накисне 15 мин. Оцеждаме.

Замесваме тесто от брашното, водата, оцета, растителното масло и солта. Покриваме го с влажна кърпа и оставяме да почине 30 минути.

През това време сваряваме ориза с 500 мл вода. Оставяме напълно да изстине. После прибавяме настърганото на едро ренде сирене, яйцата и сол на вкус. /Зависи колко солено е сиренето/. Разбъркваме добре.

Тестото разделяме на две части – едната по голяма /около 2/3 от количеството/, другата по малка. Разточваме листи с размери 32 см и 24 см.

Тиган с дебело дъно и незалепващо покритие с размери 24 см на дъното намазваме обилно с 30 г краве масло /разтопено/. Слагаме отгоре голямата кора тесто. Краищата и трябва да висят отвън стените на тигана. Намазваме с 25 мл растително масло и изсипваме плънката. Подравняваме. След това слагаме малката кора, загъваме я с краищата на голямата, Намазваме отгоре с 20 г краве масло.

Загряваме котлона на умерена температура. /При мен от 9 степени на 5-та/. Печем 14 минути. После с помощта на голям капак или кръгла дървена подложка обръщаме печивото.  Тигана намазваме с 30 г масло и клина връщаме да се изпече за още 12 минути. Намазваме отгоре с 20 г масло.

След сваляне от огъня го загънете да престои 15 минути и сервирайте топъл с кисело мляко или айран.

Добър апетит!

 


Печенето зависи много от вида на тигана който ще използвате. Внимавайте да не го препечете, ако използвате такъв с по тънко дъно. Аз изпичам в чугунен с дебело дъно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар