Родопската баница или така нареченият клин
може да бъде с разнообразни съставки, което я отличава от обичайната баница със
сирене. Клинът може да бъде (в различни комбинации) с ориз, мляко, сирене,
масло, коприва, спанак, тиква... В различните населени места в Родопите, както
и пататника, можете да го срещнете в различни разновидности. Най-разпространен
е обаче този с ориз, яйца и сирене, който си е и типичния родопски клин. Днес
ще Ви представя този вариант.
Продукти:
Тесто
- 300 г бяло брашно,
140 мл хладка вода, 7 мл оцет /1ч.л./, 15 мл растително масло, 4 г сол.
Плънка
– 200
г ориз, 250 г сирене, 500 мл вода, 3 броя яйца L, 2-3 г сол.
За
смазване – 100 г краве масло, 25 мл растително масло.
Начин
на приготвяне: Оризът премиваме, слагаме в съд и заливаме с вода.
Оставяме да се накисне 15 мин. Оцеждаме.
Замесваме тесто от брашното, водата, оцета, растителното
масло и солта. Покриваме го с влажна кърпа и оставяме да почине 30 минути.
През това време сваряваме ориза с 500 мл вода. Оставяме
напълно да изстине. После прибавяме настърганото на едро ренде сирене, яйцата и
сол на вкус. /Зависи колко солено е сиренето/. Разбъркваме добре.
Тестото разделяме на две части – едната по голяма /около
2/3 от количеството/, другата по малка. Разточваме листи с размери 32 см и 24
см.
Тиган с дебело дъно и незалепващо покритие с размери 24
см на дъното намазваме обилно с 30 г краве масло /разтопено/. Слагаме отгоре
голямата кора тесто. Краищата и трябва да висят отвън стените на тигана. Намазваме
с 25 мл растително масло и изсипваме плънката. Подравняваме. След това слагаме
малката кора, загъваме я с краищата на голямата, Намазваме отгоре с 20 г краве
масло.
Загряваме котлона на умерена температура. /При мен от 9
степени на 5-та/. Печем 14 минути. После с помощта на голям капак или кръгла
дървена подложка обръщаме печивото. Тигана намазваме с 30 г масло и
клина връщаме да се изпече за още 12 минути. Намазваме отгоре с 20 г масло.
След сваляне от огъня го загънете да престои 15 минути и сервирайте топъл с кисело мляко или айран.
Добър
апетит!
Печенето
зависи много от вида на тигана който ще използвате. Внимавайте да не го
препечете, ако използвате такъв с по тънко дъно. Аз изпичам в чугунен с дебело
дъно.
Няма коментари:
Публикуване на коментар