Кажете
ми, ще се намери ли поне един българин от месоядните, който да не обича нежни
месни кюфтенца в сос? Аз не съм срещал такива. И италианците не правят
изключение. Нали такива кюфтенца миришат на детство, мама и домашна кухня. А се
прави това ястие толкова просто. Сега ще Ви представя една рецепта, която
опитах в едно квартално ресторантче в Рим тази година.
Продукти: 600
г кайма смес /50% телешка и 50 % свинска/, 200 г твърд хляб, 100 мл прясно
мляко, 2 яйца, 1 кг обелени домати, 2-3 скилидки чесън /или 1 ч.л. чесън на
прах/, 1 средно голяма глава лук, 1 връзка пресен магданоз, 1 ч.л. равна смлян
черен пипер, 30 г настъргано сирене „Пармезан“, 30 г настъргано сирене „Пекорино“, 3
ч.л. сол, 100 мл вода, 80 мл зехтин.
Начин
на приготвяне: Натрошете хляба и го залейте с млякото. Нека
престои така 10-15 мин., да поеме течността.
Чесънът пресовайте ситно. Магданозът накълцайте. Смесете каймата, черния пипер, чесъна, ½ от магданоза, 1 ч.л. сол, и сирената. Разбъркайте. След това прибавете изстискания хляб и омесете няколко минути до еднородна смес. Оставете в хладилника за 2 часа.
После настържете доматите на ситно ренде.
В дълбока тенджера загрейте зехтина. Запържете за няколко
минути нарязания на ситно лук. Добавете настърганото домати и водата. Нека
всичко да се вари около 15 минути на умерен огън.
През това време пригответе каймата, като я направите на
малки кюфтенца, големи колкото орех. След 15-та минута ги прибавете при
доматите в тенджерата. Захлупете и оставете ястието да къкри 45 минути. Накрая преди да свалите от огъня поръсете с
останалите сол и магданоз.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар