Рецепта
за хусарски бисквитки е една от класиките за коледните празници. Бисквитките,
известни още като ангелски очи, не само са вкусни, когато са пълни с
традиционното желе от червен касис, но и с ядки и шоколадов пълнеж или с
фъстъчени ядки и фъстъчено масло.
Продукти: 250
г пшенично брашно тип 500, 100 г захар, 100 г лешници /бадеми/смлени на брашно,
200 г краве масло, 1 ч.л. ванилов екстракт, 3 яйчни жълтъка, кората на ½ лимон,
щипка сол.
Пълнеж –
170 г желе от касис , 2 с.л. ликьор Амарето
Пудра захар за поръсване.
Начин
на приготвяне: Сложете брашното, захарта, солта и смлените лешници
/бадеми/ в купа и разбъркайте. Добавете студеното масло нарязано на дребни
парчета. Месете, като брашното стане на трохи сложете трите жълтъка, ваниловия
екстракт, настърганата кора лимон. Оформете гладко нелепнещо тесто. Увийте в прозрачно
фолио и оставете в хладилник за 90 мин.
Загрейте фурната до 180 градуса (160 градуса с вентилатор).
Извадете тестото от хладилника, омесете го. Върху
повърхност поръсете тънко с брашно. Разделете го на две части и оформете фитили
с дължина 25 см . Нарежете всеки фитил на 17 парчета. От всяко парче оформете
топче. Поставете в тава застлана с хартия за печене. Леко сплескайте горната
част на топчето. Използвайте дръжката на дървена лъжица, за да направите
вдлъбнатини в топките тесто.
Загрейте желето от касис заедно с ликьора в малка
тенджера и напълнете ямките на топчетата с 1 ч.л. от него. Печете бисквитките във
фурната на средно ниво за 10-12 минути. Извадете и охладете върху решетка.
Поръсете готовите бисквитки с пудра захар и сервирайте.
Добър
апетит!
П.П.
При мен се изпекоха за 10 мин. и 40 сек.
Ако
държите коледните бисквитки в хладно помещение и в херметически затворен буркан
за бисквитки, те ще издържат четири до шест седмици. Най-добре е да ги
увиете в хартия за печене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар