петък, 10 декември 2021 г.

Бадемови бисквитки

 


Продукти: 200 г бадемово брашно, 200 г пудра захар, 2 белтъка L, кората на ½ голям портокал, 2 ч.л. ванилов екстракт, 2-3 капки лимонов сок, 2 ч.л. бадемов аперитив.

100 – 150 г пудра захар за омесване.

Начин на приготвяне: Двата белтъка разбиваме с капките лимонов сок до образуването на твърда пяна. Като се обърне купата, пяната не трябва да пада. След това на части прибавяме омесените пудра захар и бадемово брашно. Накрая слагаме настърганата на дребно ренде портокалова кора, бадемовия аперитив и ваниловия екстракт. Внимателно омесваме всичко. Покриваме с фолио съда и оставяме в хладилник за 20-24 часа.

Работната повърхност посипваме обилно с пудра захар и разточваме на дълъг салам тестото. То е меко и лепкаво. Разделяме на 20 равни части. Оформяме топчета, които леко сплескваме отгоре и отдолу. Поставяме в тава застлана с кухненска хартия за печене. Топчетата трябва да бъдат разположени на 8-10 см едно от друго. При печене с разширяват.

Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна, на средно ниво 18 минути. Изваждаме и оставяме бисквитките да изстинат напълно в тавата. След това изваждаме. Първоначално докато са тпло са много меки и чупливи. Но като изстинат, стават твърди. Можем да поръсим с още малко пудра захар.

Съхраняваме в плътно затворен съд – 7 дни, на хладно.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар