Аджарската
кухня е специфична. Тя е традиционна грузинска, но в по южните райони се усеща
силното влияние на съседна Турция. Има ярко изразени нюанси. Например в
останалата грузинска кухня рядко се срещат ястия с яйца - а ние имаме цяла
поредица от тях в Аджария.
Предлагам
на вашето внимание топла закуска, наречена „чирбули“. Тя е близка като приготвяне
с арабската Шакшука, но се различава в някои продукти. Много ми допадна това
ястие, въпреки че си го приготвих за обяд.
Продукти
за 2 порции: 4 броя яйца L, 50 г царевично брашно, 50 г краве
масло, 2 броя големи домата, 1 брой зелена сладка чушка „Капия“, 200 мл вряща
вода, 2-3 скилидки чесън, 1 брой средноголяма глава лук, 20 мл Ткемали или
грузински сос, ½ връзка пресен магданоз, щипка захар, 1/3 ч.л. смелен черен
пипер, ¾ ч.л. сол или на вкус.
Начин
на приготвяне: Загрейте на умерен огън кравето масло и
запържете в него почистените и ситно нарязаните лук и зелена чушка. Когато
лукът омекне и си смени цвета, сложете пресятото царевично брашно. Бъркайте
енергично и веднага налейте настърганото на едро ренде домати. Прибавете щипка
захар, половината накълцан магданоз, пресованите скилидки чесън, солта и черния
пипер. Бъркайте докато се сгъсти. След това налейте врящата вода, отново
разбъркайте. Когато сместа кипне, счупете отгоре на четири места внимателно,
едно по едно яйцата. Захлупете и оставете да ври около 5-6 мин., докато белтъка
побелее и покрие жълтъка. Яйцата трябва да останат рохки. Отнемете от огъня и
поръсете с останалия пресен магданоз. Сервирайте топло с прясно сирене и топъл
хляб /питка/.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар