Качамак
(от турски език – kaçamak) е традиционно балканско ястие, важна част от
българската национална кухня, разпространено и в Северна Македония, Албания,
Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, страните от Кавказкия регион, Турция.
Приготвя се от царевичен грис или едро смляно царевично брашно. Ястието е
подобно на италианската полента и на румънската мамалига.
Сместа
се вари във вода с щипка сол на тих огън при непрекъснато бъркане с т.нар.
бъркалка „качамилка“, до получаване на каша с желаната гъстота. Процесът на
варене трае около 40 минути. Съдът се дърпа от огъня, добавя се масло, сместа
се разбърква бързо и се захлупва за около 15 – 30 мин., в зависимост от
количеството. Така, продуктът набъбва още повече, и поема водата.
Използван
като заместител на хляб в ежедневното хранене, качамакът може да се нареже на
парчета и да се сервира по различни начини – сладък или солен.
В
някои краища на България се полива със запържена с червен пипер свинска мас,
сирене, каймак или свински пръжки (известни и като джумерки). За десерт
качамакът може да се залее с изваряван сок от захарна тръстика или захарно
цвекло, наричан адъ, петмез или маджун. В Североизточна България се приготвя и
шупла (сладкиш от царевично брашно). Известен е по света под различни имена, но
съставът му е един и същ, запазен през вековете до днес.
Продукти: 250
г фино царевично брашно, 1 л вода, 100 г краве масло, 2 ч.л. сол, 1 и ½ ч.л.
смлян червен пипер
По желание 100 мл прясно мляко.
Пръжки, сирене за поръсване.
Начин
на приготвяне: В дълбок съд загряваме на умерена температура
600 мл вода, 50 г краве масло и солта. В останалата вода разтваряме царевичното
брашно. След като заври водата на тънка струйка при постоянно бъркане добавяме
разтвореното брашно. Варим и постоянно бъркаме докато сместа се сгъсти и
започне да се отлепя от стените на съда. Отнемаме от огъня и разсипваме в
чинии.
В 50 г масло запържваме червения пипер за кратко – 20 -30 сек. Внимавайте да не загори. Заливаме качамака, поръсваме със сирене и пръжки. Поднасяме.
Добър
апетит!
По
желание по време на варенето можете да добавите 100 мл топло мляко.
Здравейте,
ОтговорИзтриваненавремето баба ми правеше качамак с точилка.В съд с обло дъно и вряща вода изсипваше наведнъж царевичното брашно, правеше дупки с точилката и така когато започне от дупките да клокочи каша започваше енергично разбъркване с точилката докато сместа се отдели от съда.Накрая съда се обръща с дъното нагоре , а мамалигата се реже с конец.Сервираше я Поздрави, нов вариант на приготвяне е твоя.Аз я правя както теб, но баба ми по - вкусна я правеше мамалигата.
Поздрави, бъди здрав !
Благодаря! Обичам качамака топъл, с масло и пръжки. Като изстине и стегне, вече се реже с нож. Моята баба, лека й пръст, винаги като заври водата, придърпваше тенджерата в края на печката и тогава сипваше царевичното брашно. Бъркаше продължително. Печките, миналия век бяха на дърва. В края нагряването беше най слабо. Сега царевичното брашно е по финно и сгъстяването на сместа става по бързо.
ИзтриванеВсеки район, кулинар си има своя начин на приготвяне на дадено ястие. Важен е крайния резултат. Поздрави!
И моята баба така правеше - тенджерата в края на печката на дърва.Имаме ги още тези печки.
ИзтриванеПоздрави !
Чудничко!
ОтговорИзтриване