Бързо лесно и вкусно. Любима зимна салата.
В този си вид руската салата е профанизирана версия на знаменитата салата на Люсиен Оливие.
Руска
салата е ястие, което се приготвя от майонеза, варени картофи, грах, моркови,
кисели краставички, царевица и различни видове колбаси или пилешко месо.
Популярна
е в много страни, макар и не винаги под същото име. В България е известна като
„руска салата“, докато в Русия я наричат „Оливие“ или „френска салата“. Във
Франция е по-известна като „пиемонтска“ (но вместо грах съдържа домати).
Продукти за две порции: 4 броя средни картофи, 2 броя моркови, 4 броя кренвирши, 300 г грах от консерва, 3 броя твърдо сварени яйца, 1 глава лук, 1 малка прясна краставица /корнишон по голям/, 2 кисели краставички /зимнина/, 60 г майонеза.
Начин
на приготвяне: Измивате и сварявате картофите и морковите.
При бодване с нож, той трябва да влиза леко в зеленчуците. Това означава, че са
добре сварени. Оставяме да изстинат.
Яйцата сваряваме за 15 мин., след това веднага заливаме
със студена вода.
Прясната краставица и лукът обелваме.
Всички зеленчуци, яйца и кренвирши нарязваме на ситно /на
кубчета/ и оставяме в отделни чаши. След това омесваме в голяма купа вече
готовите и нарязани продукти и майонезата.
Салатата
Оливие е нетрайна храна, ако няма да я ядете веднага, а през следващите няколко
дни, тогава трябва да направите следното. Не добавяйте майонезата, лука, пресните и мариновани краставици към
салатата. Тези съставки се развалят много бързо. Така че трябва да ги смесите в
салатата точно преди да я изядете.
Добър
апетит!
Доста по-различен от моя вариант, бих опитала. Снимката ти е чудесна!
ОтговорИзтриване