Основата за направата му е рецептата за шотландски коледни бисквитки. Спазени са пропорциите от брашно, масло и захар. В тестото са добавени жълтъци. Отгоре е намазан с кайсиево сладко и допълнително смес от белтъци, захар и смелени орехи. Формата е също различна – цялата смес се изпича като един блат и после се реже на парчета.
В английските хотели, особено в Лондон
обикновено се сервира с чай.
Продукти за форма 25 на 25 см :
Тесто - 70 г захар кристал, 140 г краве масло, 210 г бяло брашно, 2 жълтъка, 1 ч.л. настъргана лимонена кора.
За намазване – 3-4 лъжици сладко от кайсии
2-ри блат /целувки/ - 4 белтъка, 130 г захар кристал, 200 г орехови ядки.
Начин на приготвяне: Разбиваме мекото /на стайна температура/ краве
масло. След това прибавяме последователно захарта, яйцата, лимонената кора.
Разбъркваме добре. Накрая слагаме пресятото брашно. Замесваме меко, леко
лепнещо тесто. Оставяме в хладилник за 60 мин. Изваждаме, разточваме /оформяме/ квадрат с
размери 25 на 25 см . Поставяме във форма, застлана с готварска хартия и печем
25 мин. на 180 градуса предварително загрята фурна, докато леко порозовее
отгоре. Изваждаме. Оставяме да изстине 5-10 мин. и намазваме със сладко от
кайсии.
Белтъците разбиваме докато се
получи бухнала смес за целувки. След това при постоянно бъркане прибавяме
захарта, после 150 г смелени орехи.
Покриваме с тази смес изпечения
блат, поръсваме отгоре с 50 г накълцани орехови ядки и печем 30 мин в загрята
на 150 градуса фурна. Трябва да се получи отгоре лека коричка, да изсъхне
целувчената смес.
Изваждаме, оставяме да изстине.
Покриваме с фолио и поставяме в хладилник за 12 часа. После нарязваме на
парчета.
Добър апетит!
В оригиналната рецепта, захарта за втория
блат е 200 г . Но това е твърде много и се получава много сладко. Затова я
намалих на 130 г. Така приготвен и поднесен сладкишът се прие много добре за
Нова година.
Напълнил си блога с вкусотии...
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеТози разкошен сладкиш сигурно е от тефтерите на мама? Спомням си, че приятелка на мама ни е черпела с подобен и го наричаше фин сладкиш с орехова глазура(или мама така го беше нарекла?). Благодаря за рецептата, защото някакси и бях загубила следите.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Рецептата наистина много отдавна чакаше своя ред. Получи се невероятно вкусна.
Изтриване