За
варене – 1.5 л вода, 150 мл ароматно бяло вино, 2 бр. дафинов
лист, 6-7 зърна чер пипер, 1-2 зърна бахар.
Начин
на приготвяне: Почиствате
шкембето и го сварявате във водата виното и подправките на умерен огън. В
зависимост от възрастта на животното отнема около 3-4 часа. По време на
варенето махайте с лъжица появилата се пяна. Шкембето е готово, когато без
усилие може да се разкъсва с вилица.
Нарежете го на къси ивици. В дълбок тиган с дебело дъно
загрейте на умерено силен огън свинската мас, зехтина и една скилидка чесън
накълцана на ситно. Пържете около 40 секунди. Добавете нарязаното шкембе и пържете 5 минути. Поръсете с 1 с.л. бяло вино и 1
ч.л. оцет. Разбъркайте. Прибавете черния и червения пипер. Омесете всичко и
пържете още минута. Отнемете от огъня, сложете пресования чесън, солта и разбъркайте.
Захлупете ястието и оставете 2-3 мин. да почине. Налейте си червено вино и с
удоволствие се захванете с унищожаването съдържанието на чинията.
Добър
апетит!
Иде ми да грабна тигана:)
ОтговорИзтриване