сряда, 27 септември 2017 г.

Шоколадов сладкиш


 

 
Продукти: 125 г брашно, 150 г краве масло, 150 г захар, 200 г млечен шоколад, 100 г черен шоколад, 50 мл течна сметана, 4 яйца, 5 г бакпулвер, 6 г ванилия на прах, 2 с.л. прясно мляко.
1 с.л. студена вода, краве масло за смазване на формата за печене.

 
Начин на приготвяне: Предварително се загрява фурната на 180 градуса. Стопява се шоколада на слаб огън или на водна баня с прясното мляко. Отстранява се съда от огъня и се добавя 125 г краве масло, пресятото брашно, омесено с бакпулвера и ванилията. Разбърква се.
Отделно се разбиват на пяна жълтъците, захарта и 1 с.л. студена вода, след това се слагат в съда с шоколада при постоянно бъркане.
Разбиват се на пяна белтъците и внимателно се прибавят в сместа при непрекъснато бъркане с дървена лъжица.

Сместа се изсипва в намазана с разтопено краве масло форма /20 x 30 см/. Пече се около 18 минути на 180 градуса предварително загрята фурна. Проба с дървена клечка за готовност.
Оставя се да изстине при отворена врата на фурната. После се изважда от

формата и залива с разтопен черен шоколад /заливка/.
На слаб огън, начупеният на дребни парчета черен шоколад се разтопява в 50 мл течна сметана, след което се прибавя 25 г краве масло. Бърка се до еднородност. Маха се от огъня, оставя се да изстине 1-2 мин и залива сладкиша отгоре.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар