Продукти: 1
кг телешко месо, 100 мл растително масло, 250 г кромид лук, 50 г моркови, 30 г
целина – глава, 20 г доматено пюре, 10 г брашно, 5 г червен пипер, 200 мл червено
вино, 1-2 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, ½ връзка пресен магданоз, сол на
вкус.
Начин
на приготвяне: Месото се почиства от костите, нарязва се на
малки парчета и задушава в мазнината, заедно с малко вода и нарязаният на ситно
лук, моркови и целина на кубчета. Когато месото и зеленчуците омекнат се
прибавят леко размитото доматено пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се
залива с гореща вода и виното. Слагат се дафиновият лист и черния пипер. Ври на
тих огън до пълното му сваряване. След сваляне от огъня се поръсва със ситно
нарязаният магданоз и сол.
Това
е оригиналната рецепта от книгата „Българска национална кухня“ изд. 1984г.Аз направих някои промени свързани с предпочитанията ми. Използвах 50 мл олио и 50 г краве масло. Вместо доматено пюре сложих 2 с.л. дребносмляна домашна лютеница. Добавих ½ ч.л. смлян кимион, 2-3 щипки стрита суха чубрица и 2 спукани зърна бахар. Варих на умерено- слаб огън около 90 мин, като предварително бях запържил месото 12 мин., след това добавих зеленчуците, задуших още 3 мин. , докато лукът си промени цвета. Брашното запекох на сух тиган и тогава прибавих. Вместо гореща вода сложих домашен телешки бульон. Сварих отделно ориз и всичко се получи много вкусно.
Добър
апетит!
Определено твоя начин ми звучи по-вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Веси! Вкусно е!Поздрави!
Изтриване