Продукти: 1.2 кг цитрусови плодове - 2 бр портокали, 2 бр. мандарини, 2 бр. лимони, 1 грейпфрут, 1 кг захар, 600 мл вода, 1 ч.л. лимонтузу, 1-2 ванилии.
След изстиването нарежете плодовете /заедно с кората/ на кръгчета с дебелина 5-6 мм, краищата при дръжките изхвърлете. Почистете от семките и влакната по средата. Сложете ги в дълбок съд /тенджера/ и посипете със захарта. Нека престоят така 12-14 часа, като периодично ги разбърквате с дървена лъжица. Сложете на силен огън и залейте с 600 мл гореща вода. Нека след завирането на течността да се варят 13 мин., а после продължете на умерен огън още 45 мин. Изключете нагревателният уред и оставете напълно да изстине всичко.
След това отново включете, нека да се вари още 10 мин., като 5 мин. преди сваляне от огъня прибавете 1 ч.л. лимонтузу и ванилията.
Снемете от огъня напълнете веднага в затоплени бурканчета, запечатайте и обърнете с капачките надолу да престоят 30 мин.
Съхранявайте на хладно и тъмно място – мазе.
Много обичам, но понякога ме притесняват химикалите, с които се обработват цитрусите, дали при тази технология се извличат?
ОтговорИзтриванеВсе още съм жив. :) Но сладкото си го бива. Поздрави!
Изтриванелелеее, какъв разкош ! До сега не съм кусвала домашно приготвено, но ми изтекоха лигите само докато чета... май е време да запретна ръкави и да направя и аз самата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Сладкото наистина се получи много ароматно. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! От известно време ми се върти в главата да направя това сладко, чудя се дали ако накисна във вода плодовете за няколко часа, няма да ги отърва от химикалите поне малко?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Опитайте, няма нищо да им стане на плодовете от водата.
ИзтриванеЗа химикалите - просто избрах горният начин, описан в рецептата. Не знам дали съм ги махнал, но още съм жив, сладкото отдавна е изконсумирано без някакви проблеми за мен или семейството ми. Поздрави!