неделя, 9 октомври 2016 г.

Винен кебап


 

Продукти: 1 кг телешко месо, 100 мл растително масло, 250 г кромид лук, 50 г моркови, 30 г целина – глава, 20 г доматено пюре, 10 г брашно, 5 г червен пипер, 200 мл червено вино, 1-2 дафинов лист, 5-6 зърна черен пипер, ½ връзка пресен магданоз, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Месото се почиства от костите, нарязва се на малки парчета и задушава в мазнината, заедно с малко вода и нарязаният на ситно лук, моркови и целина на кубчета. Когато месото и зеленчуците омекнат се прибавят леко размитото доматено пюре, брашното и червеният пипер. Ястието се залива с гореща вода и виното. Слагат се дафиновият лист и черния пипер. Ври на тих огън до пълното му сваряване. След сваляне от огъня се поръсва със ситно нарязаният магданоз и сол.
Това е оригиналната рецепта от книгата „Българска национална кухня“ изд. 1984г.
Аз направих някои промени свързани с предпочитанията ми. Използвах 50 мл олио и 50 г краве масло. Вместо доматено пюре сложих 2 с.л. дребносмляна домашна лютеница. Добавих ½ ч.л. смлян кимион, 2-3 щипки стрита суха чубрица и 2 спукани зърна бахар. Варих на умерено- слаб огън около 90 мин, като предварително бях запържил месото 12 мин., след това добавих зеленчуците, задуших още 3 мин. , докато лукът си промени цвета. Брашното запекох на сух тиган и тогава прибавих. Вместо гореща вода сложих домашен телешки бульон. Сварих отделно ориз и всичко се получи много вкусно.

Добър апетит!

2 коментара: