Вече
има две рецепти в блога, но днес искам да ви представя още една. Тя е малко по
различна, като състав на продуктите.
Продукти: 1 кг –
1,2 кг тиквички, 200 г бяло саламурено краве сирене, 80 г козе сирене, 2 големи
варени картофа – около 300 г , 3 яйца – L, 3 с.л. счукан на дребно сухар, 1 с.л.
с връх брашно, 2 с.л. накълцан на ситно пресен джоджен, 2 бр. чеснови скилидки,
1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. с връх сол
Растително масло за пържене. Брашно за овалване.
Начин
на приготвяне: Тиквичките обелваме, изчистваме от семенната част. Настъргваме на едро
ренде, посоляваме, разбъркваме и оставяме 60 мин. На гевгир да се оцедят.
Трите яйца леко
разбиваме с вилица, последователно прибавяме настърганото сирене, настърганите
варени картофи, счуканите на ситно сухари, брашното, пресованите скилидки
чесън, черния пипер и накълцания на много ситно джоджен. Объркваме и оставяме в хладилник за 60 мин.След 1 час тиквичките в гевгира изцеждаме много добре, прибавяме към останалата смес и объркваме. Оформяме с ръце кюфтенца, овалваме ги в брашно и пържим в горещо /цвърчящо/ олио.
Пържа в тиган с по дебело дъно, мазнината трябва да стига до половината на кюфтенцата. Много важно е да е гореща, да не залепват кюфтаците по дъното. След като покафенеят добре, се обръщат внимателно с решетъчна лъжица. По време на пърженето проверявайте дали някое кюфте е залепнало за дъното на тигана, и внимателно с вилица го отлепвайте
Поднесете със сос от кисело вляко, с малко зехтин, счукан чесън и копър.
Добър апетит!
Използвам тиквички от по тъмния сорт – според мен имат по
малко течност. В зависимост от големината на тиквичките сложете 1 кг или 1.2 кг
, зависи колко кора и семенна част ще изхвърлите. Джодженът в рецептата може да
се замени с пресен копър, но вкусът няма да е същият. Козето сирене може да се
замени с пармезан. Сирената трябва да бъдат сухи, твърди, а не воднисти и меки.
Не заменайте сиренето с кашкавал, последният много лесно се разтапя и разваля
формата на кюфтетата. Много важно е олиото за пържене, преди да сложите
оформените кюфтета в него да е ГОРЕЩО. Ако сместа стане по водниста, прибавяте
към нея по лъжица брашно или счукани сухари. Успех!
Картофите и джоджена за мен са новост при кюфтетата от тиквички, но изглеждат изкушаващо.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Весе!Много вкусно се получиха с джоджен. И аз имах известни резерви, но всичко е било напразно. :) Поздрави!
Изтриване