неделя, 10 август 2014 г.

Царска туршия

Продукти:
5 кг камби
2 кг карфиол
2 кг моркови
2 л оцет-6 градуса, 1.5 л вода, 300 г сол, 350 г захар, 200 мл олио, 10 г черен пипер-зърна, 7 дафинови листа, 8 зърна бахар, 1 глава чесън и 1 бр. целина-глава и листа.
По 1-2 аспирина на буркан.


Начин на приготвяне: Камбите се нарязват на четири парчета, морковите на кръгчета, карфиолът се накъсва на цветчета.Всичко се омесва в голям съд заедно със захарта и солта. Оставят се да престоят около четири часа. Нареждат се в еднолитрови буркани - хубаво трябва да бъдат уплътнени, не по-вече от 12 броя.Помежду нарязания зеленчук се слагат листа целина и парченца от нарязаната глава, както и скилидки чесън. Сокът, който се образува при изкисването на зеленчуците със солта и захарта, се омесва с оцета, водата, олиото, черния пипер, дафиновите листа, бахара и след като кипне се вари още минута.
Оставя се да изстине и се заливат бурканите. Слагат се аспирините и се запечатват.
Напоследък ми е по-лесно да я правя в 3 литрови буркани.

Понякога в маринатата слагам по 1-2 с.л. мед.

Добър апетит!




 


13 коментара:

  1. Гарантирано вкусна и хрупкава :) обожавам я тази туршия Ванка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Пепи! Радвам се,че Ви е допаднала! Поздрави!
      Аз също много си я харесвам. :)

      Изтриване
  2. Любима туршия. Благодарско за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. От рано ги започна! :)
    И на нас ни е любима!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ха така - дойде ли туршиено време? Че то лятото още не е дошло...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако чакаме да дойде лятото, ще ни увяхнат зеленчуците. :)

      Изтриване
  5. Здравейте,а може ли да не се използва аспирин?

    14.09.2014год.


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Може да не се използва аспирин, но дълготрайността ще бъде 2 максимум 3 месеца при съхраняване на хладно и тъмно място /студено мазе/. Друг вариант е да сложите по 1 ч.л. синапено семе на 1 л. буркан.
      Поздрави и успех!

      Изтриване
  6. Благодаря Ви за бързия отговор.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте!
    Моля да уточните за захарта и солта-как се смесват с оцета и др.продукти,след като вече са объркани заедно с камбите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Прочетете внимателно. В рецептата е записано - СОКЪТ, който се образува при изкисването на зеленчуците със солта и захарта, СЕ ОМЕСВА с оцета, водата, олиото, черния пипер, дафиновите листа, бахара и след като кипне се вари още минута.

      Изтриване