5 кг камби
2 кг карфиол
2 кг моркови
2 л оцет-6 градуса, 1.5 л вода, 300 г сол, 350 г захар, 200 мл олио, 10 г черен пипер-зърна, 7 дафинови листа, 8 зърна бахар, 1 глава чесън и 1 бр. целина-глава и листа.
По 1-2 аспирина на буркан.
Начин на приготвяне: Камбите се
нарязват на четири парчета, морковите на кръгчета, карфиолът се накъсва на
цветчета.Всичко се омесва в голям съд заедно със захарта и солта. Оставят се да
престоят около четири часа. Нареждат се в еднолитрови буркани - хубаво трябва
да бъдат уплътнени, не по-вече от 12 броя.Помежду нарязания зеленчук се слагат
листа целина и парченца от нарязаната глава, както и скилидки чесън. Сокът,
който се образува при изкисването на зеленчуците със солта и захарта, се омесва
с оцета, водата, олиото, черния пипер, дафиновите листа, бахара и след
като кипне се вари още минута.
Оставя се да изстине и се заливат бурканите. Слагат се аспирините и се запечатват.
Напоследък ми е по-лесно да я правя в 3 литрови буркани.
Понякога в маринатата слагам по 1-2 с.л. мед.
Оставя се да изстине и се заливат бурканите. Слагат се аспирините и се запечатват.
Напоследък ми е по-лесно да я правя в 3 литрови буркани.
Понякога в маринатата слагам по 1-2 с.л. мед.
Добър апетит!
Гарантирано вкусна и хрупкава :) обожавам я тази туршия Ванка :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Пепи! Радвам се,че Ви е допаднала! Поздрави!
ИзтриванеАз също много си я харесвам. :)
Любима туршия. Благодарско за рецептата!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря! Поздрави!
ИзтриванеОт рано ги започна! :)
ОтговорИзтриванеИ на нас ни е любима!
Поздрави!
Благодаря! Поздрави!
ИзтриванеХа така - дойде ли туршиено време? Че то лятото още не е дошло...
ОтговорИзтриванеАко чакаме да дойде лятото, ще ни увяхнат зеленчуците. :)
ИзтриванеЗдравейте,а може ли да не се използва аспирин?
ОтговорИзтриване14.09.2014год.
Здравейте! Може да не се използва аспирин, но дълготрайността ще бъде 2 максимум 3 месеца при съхраняване на хладно и тъмно място /студено мазе/. Друг вариант е да сложите по 1 ч.л. синапено семе на 1 л. буркан.
ИзтриванеПоздрави и успех!
Благодаря Ви за бързия отговор.
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеМоля да уточните за захарта и солта-как се смесват с оцета и др.продукти,след като вече са объркани заедно с камбите.
Здравейте! Прочетете внимателно. В рецептата е записано - СОКЪТ, който се образува при изкисването на зеленчуците със солта и захарта, СЕ ОМЕСВА с оцета, водата, олиото, черния пипер, дафиновите листа, бахара и след като кипне се вари още минута.
Изтриване