събота, 26 април 2014 г.

Агнешко месо задушено


Продукти: 1 кг. агнешко месо от бута или плешката, 1 връзка зелен лук, 3-4 скилидки чесън или 1 зелен стрък, 1/2ч.л. червен пипер, 1ч.л. равна чер пипер, 2-3 щипки кимион, куркума, 2 с.л. джоджен, магданоз, 80 мл. олио /краве масло/за пържене, 1с.л. бяло вино, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Нарязваме почистеното, измито и подсушено месо на едри парчета с дебелина 1см.. Запържваме в тенджера от всяка страна по 7-8 мин., до приятно зачервяване /Може да отнеме различно време от посоченото в зависимост от месото/. Прехвърляме в затоплен съд запържените парчета до свършването им. В останалата в тенджерата мазнина запържваме лука, чесъна и за около 60 сек червеният пипер. Връщаме месото обратно, наливаме топла вода до нивото на месото. Прибавяме останалате подправки, виното и солта. Задушаваме на умерена температура под похлупак около час, докато изври водата и месото стане готово.

Налейте си бяло вино и сервирайте в комбинация с варен ориз или зелена салата.

Добър апетит!

В тенджерата при задушаването на месото можете да добавите  някоя агнешка кост и 1 супена лъжица размита едросмляна домашна лютеница.

 

1 коментар:

  1. Благодаря. Аз съм по червеното вино и ще си го изпия за твое здраве и с пожелания все такива апетитни госби да предлагаш. Не че не си ги правим и ние, ама е друго да прибавиш и нещо ново и да стане още по-апетитно.
    Още веднъж благодаря, Ванка!

    ОтговорИзтриване