вторник, 1 април 2014 г.

Пълнен заек на фурна

Заекът ми харесва приготвен по този начин. Не става сух, напротив сочен е и много вкусен.

Продукти: 1 бр. заек- питомен, 1/2 ч.ч. ориз, 2 с.л. булгур, 1 морков,3 глави лук, 2 с.л. смлян червен пипер, 2 ч.л. смлян чер пипер, 50 гр. краве масло, 4 с.л. олио, 3 с.л. брашно,1-2 резенчета целина, 1 ч.л. магданоз, 50 мл. доматен сок или 1 средно голям домат, обелен и настърган на дребно, 200 мл. бяло вино, 2 бр. дафинов лист. 

За маринатата: 2 ч.ч. бяло вино, вода, колкото да го покрие, 2-3 дафинови листа, 10 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, обелена и нацепена на 4-ри глава лук.
 

Начин на приготвяне: Добре измитият заек се накисва в маринатата за едно денонощие.

Попарваме с вряла вода за 30 мин. заешките дреболии. 

Нарязаните на дребно лук и морков се задушават леко в олиото, добавя се ориза, булгура и като бъркате енергично прибавяте 1 ч.л. червен пипер. След това нарязаните дреболии, доматеният сок, нарязаният магданоз, доливате 3/4 ч.ч. гореща вода и оставяте да къкри. Когато оризът поеме водата, снемате от огъня.
Изваждаме заекът от маринатата. Подсушаваме и натъркваме отвсякъде със сол. Пълним корема с изстиналата плънка, наливаме 50 мл. вода и 100 мл. бяло вино, и зашиваме.
Правим кашичка от разтопеното краве масло, останалият червен пипер, пресятото брашно и 100 мл. бяло вино. /Може да се добави по малко джоджен, чубрица и девесил/. Намазваме заекът от всички страни, слагаме го върху дървена  скара. Поръсваме отгоре с чер пипер. Наливаме в съда около 400 мл. вода, слагаме резенче-две целина, нарязана на едро глава лук, две листа дафинов лист, няколко зърна чер пипер, покриваме с фолио, вземаме си бутилка бяло вино, наливаме си по чашка и печем зайчето на умерена фурна- 190 градуса около 2.30 часа. Махаме фолиото, обливаме хубаво заекът със соса от тавата, увеличаваме градусите на макс и печем още около 10 мин.
 






Добър апетит!

 

1 коментар: