Продукти: 1 бр. заек- питомен, 1/2 ч.ч. ориз, 2 с.л. булгур, 1 морков,3 глави лук, 2 с.л. смлян червен пипер, 2 ч.л. смлян чер пипер, 50 гр. краве масло, 4 с.л. олио, 3 с.л. брашно,1-2 резенчета целина, 1 ч.л. магданоз, 50 мл. доматен сок или 1 средно голям домат, обелен и настърган на дребно, 200 мл. бяло вино, 2 бр. дафинов лист.
За маринатата:
2 ч.ч. бяло вино, вода, колкото да го покрие, 2-3 дафинови листа, 10 зърна бахар,
10 зърна черен пипер, обелена и нацепена на 4-ри глава лук.
Начин на приготвяне: Добре измитият заек се накисва в маринатата за едно денонощие.
Попарваме с вряла вода за 30
мин. заешките дреболии.
Нарязаните на дребно лук и
морков се задушават леко в олиото, добавя се ориза, булгура и като бъркате
енергично прибавяте 1 ч.л. червен пипер. След това нарязаните дреболии,
доматеният сок, нарязаният магданоз, доливате 3/4 ч.ч. гореща вода и оставяте да
къкри. Когато оризът поеме водата, снемате от огъня.
Изваждаме заекът от
маринатата. Подсушаваме и натъркваме отвсякъде със сол. Пълним корема с
изстиналата плънка, наливаме 50 мл. вода и 100 мл. бяло вино, и зашиваме.
Правим кашичка от разтопеното
краве масло, останалият червен пипер,
пресятото брашно и 100 мл. бяло вино. /Може да се добави по малко
джоджен, чубрица и девесил/. Намазваме заекът от всички страни, слагаме го върху
дървена скара. Поръсваме отгоре с чер
пипер. Наливаме в съда около 400 мл. вода, слагаме резенче-две целина, нарязана
на едро глава лук, две листа дафинов лист, няколко зърна чер пипер, покриваме с
фолио, вземаме си бутилка бяло вино, наливаме си по чашка и печем зайчето на
умерена фурна- 190 градуса около 2.30 часа. Махаме фолиото, обливаме хубаво заекът
със соса от тавата, увеличаваме градусите на макс и печем още около 10 мин.
Леле, окапах се.................... Страхотия!
ОтговорИзтриване