неделя, 4 май 2025 г.

Зарамандоня /ZARAMANDOÑA/

 


Тази типична разядка е от Табернас, в североизточната част на Алмерия, Испания. Твърди се, че тази  тя напоследък се среща рядко по испанските заведения в Андалусия. Близка е по направа и съставки на по често срещания ремохон от Гранада. Имах щастието да го опитам при посещението на този град.  Имаше добавени печени зелени чушки и сушена тиква, освен другите продукти. Много ми допадна, но тиквата някак не ми беше по душа в жегата.

Ние днес ще приготвим оригиналната рецепта от Табернас.

Продукти: 300 г филе от обезсолена сушена треска, 4 големи червени чушки, 2 яйца, 10 сушени доматчета, 3 стръка зелен лук, 2 скилидки чесън, 10 черни маслини, 3 с.л. зехтин, 1 с.л. ябълков оцет / или от бяло грозде/, сол и бял пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Изпечете чушките, почистете ги от дръжките, семето и кожата. Нарежете на къси ивици. Червените доматчета заварете на слаб огън, докато омекнат. Прецедете и нарежете на ситно. Скилидките чесън счукайте на ситно и смесете със зехтина и оцета. Филето от треската натрошете на дребно. Лукът накълцайте. Яйцата сварете твърдо /15 минути след завиране на водата/, обелете и настържете на едро ренде. Смесете всички продукти, посолете със сол и смлян бял пипер на вкус.

Добър апетит!

Ако нямата сушена риба, направете разядката с прясна /замразена/, като я изпечете на пара /във фолио/. Понякога вместо печени чушки, използват сушени. Изобщо, бързо и лесно се приготвя ястието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар