Тази типична разядка е от Табернас, в североизточната част на Алмерия, Испания. Твърди се, че тази тя напоследък се среща рядко по испанските заведения в Андалусия. Близка е по направа и съставки на по често срещания ремохон от Гранада. Имах щастието да го опитам при посещението на този град. Имаше добавени печени зелени чушки и сушена тиква, освен другите продукти. Много ми допадна, но тиквата някак не ми беше по душа в жегата.
Ние
днес ще приготвим оригиналната рецепта от Табернас.
Продукти:
300 г филе от обезсолена сушена треска, 4 големи червени чушки, 2 яйца, 10
сушени доматчета, 3 стръка зелен лук, 2 скилидки чесън, 10 черни маслини, 3
с.л. зехтин, 1 с.л. ябълков оцет / или от бяло грозде/, сол и бял пипер на
вкус.
Начин
на приготвяне: Изпечете чушките, почистете ги от дръжките,
семето и кожата. Нарежете на къси ивици. Червените доматчета заварете на слаб
огън, докато омекнат. Прецедете и нарежете на ситно. Скилидките чесън счукайте
на ситно и смесете със зехтина и оцета. Филето от треската натрошете на дребно.
Лукът накълцайте. Яйцата сварете твърдо /15 минути след завиране на водата/,
обелете и настържете на едро ренде. Смесете всички продукти, посолете със сол и
смлян бял пипер на вкус.
Добър
апетит!
Ако
нямата сушена риба, направете разядката с прясна /замразена/, като я изпечете на
пара /във фолио/. Понякога вместо печени чушки, използват сушени. Изобщо, бързо
и лесно се приготвя ястието.
Няма коментари:
Публикуване на коментар