Продукти: 350- 400 г козунак, 350 мл портокалов сироп.
За крема: 1 л прясно мляко, 4 бр. яйца, 220 г захар, 65 г
оризово брашно, 20 г царевично нишесте, 2 ванилии, 2 с.л. коняк.
Портокалов
сироп – 200 мл прясно изцеден портокалов сок, 150 мл вода, 80
г захар и 3-4 капки портокалова есенция.
Начин
на приготвяне:
Крем: 800
мл мляко с половината захар слагаме на нагревателния уред да се сгорещи. Яйцата
разбиваме с останалата половина захар на пяна. Прибавяме ванилиите и коняка. Оризовото
брашно и царевичното нишесте смесваме и размиваме с 200 мл мляко. Наливаме при
разбитите яйца. Гледаме да няма бучици. След като заври млякото, намаляваме
огъня до умерен и прибавяме сместа от яйцата и оризовото брашно. Бъркаме
постоянно докато се получи гъст крем. Сваляме от огъня.
Портокалов
сироп – 200 мл прясно изцеден портокалов сок, 150 мл вода, 80
г захар и 3-4 капки портокалова есенция заваряваме 10 минути след като заври
течността. Оставяме да изстине напълно.
Нарязваме козунака на филийки с дебелина около 1 см. Топим козунака в портокаловия сироп и редим половината
на дъното на съд. Заливаме с 1/2 част от горещия крем. След това още един ред
накиснат козунак и пак крем. Оставяме да престои 12-24 часа в хладилник.
Преди сервиране поръсете със смлян шам фъстък.
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар