сряда, 4 декември 2024 г.

Пилешко с картофи на фурна

 


Продукти за 4 порции: 500 г обезкостени бутчета /4 броя/, 500 г картофи, 2 с.л. майонеза, 4 с.л. заквасена сметана, 4 големи скилидки чесън, 2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. черен пипер, 2 ч.л. комбинирана подправка за пиле, ½ ч.л. провансалска подправка, ½ ч.л. куркума, 200 мл вода, 1 и ½ ч.л. сол.

Зелен магданоз /копър/ за поръсване.

Начин на приготвяне:.

Загрейте фурната на 200 градуса.

Нарежете картофите на едри парчета по дължина. Сложете ги в тавичка и налейте 130 мл вода.

Смесете майонезата, заквасената сметана, 70 мл вода, солта и подправките. Разбъркайте с телена бъркалка до еднородност. Потопете всяко бутче в сместа и сложете върху картофите. Покрийте с фолио тавата.

Печете под фолио 40 минути, след това го махнете и запечете още около 30 минути до запичането на картофите и формирането на кафеникава коричка на месото.

Сервирайте веднага, поръсено със зелени подправки – магданоз, копър.

Добър апетит!

 

Забележка:

Времето за печене може да бъде различно. Това зависи от сорта картофи и големината на парчетата. Като набодете един картоф с вилица, тя трябва да минава свободно през него.

Аз лично намазах дъното на тавата с 35 мл зехтин и поръсих картофите с 1 ч.л. подправка за картофи, плюс няколко щипки лют пипер. Получи се разкошно.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар