вторник, 3 декември 2024 г.

Италиански сладки с ягодово вино

 


Тези сладки са класика на италианската селска традиция, по-специално в област Лацио, където се приготвят с прости и оригинални съставки.


Вино Fragolino:  това е ароматно вино със сладък и плодов вкус, получено от ягодово или американско грозде. Използването му придава на десертите неповторим аромат.

Сладките са лесни за приготвяне, съдържат истински вкусове и интензивни аромати, благодарение на използването на вино Fragolino и екстра Върджин зехтин.

Имат много варианти в добавките на аромати и продукти. Аз ще Ви предложа класическия.

Продукти за 18-20 сладки: 100 мл ягодово вино Fragolino, 50 мл  екстра Върджин зехтин, 100 г захар, 260 г бяло фино брашно, 1 ч.л. ванилов екстракт, 3 г бакпулвер, 3 г амонячна сода, 1 ч.л. ябълков оцет, щипка сол.

Прясно млако за намазване, кафява захар за поръсване.

Начин на приготвяне:

В дълбока купа смесете виното, зехтина, ванилията и захарта. Разбъркайте добре с телена бъркалка, докато се разтопи захарта.

Добавете 3 г бакпулвер, 3 г амонячна сода угасена в оцета и щипка сол. Разбъркайте.

На части прибавете пресятото брашно, като бъркате с вилица, а после с ръце.

Замесете меко тесто. Ако лепне можете да добавите още брашно (около 20-30 г) и продължете да месите.

Оформете тестото на топка и го поставете в намаслена купа.

Покрийте с фолио и се оставете да престои поне 2 часа в хладилника. Тази стъпка ще помогне на тестото да стегне и ще улесни оформянето на сладките.

Извадете тестото от хладилника. Направете два фитила от него и ги нарежете на парчета по около 30 г, общо около 20 броя.

От всяко парче и оформете фитили с дължина около 13 см, като ги разточвате внимателно с ръце.

Съединете краищата на всеки фитил, за да оформите кръг, като притиснете леко, за да се запечата.

Подредете ги директно върху голяма правоъгълна тава, застлана с хартия за печене, като ги раздалечите леко.

Намажете готовите кръгчета с помощта на четка с прясно мляко и поръсете обилно с кафява захар.

Загрейте фурната до 175°C без вентилатор.

Поставете тавата със сладките и печете за около 15 минути, докато те станат леко златисти.

Проверете за готовност след 13 минути, тъй като времето може да варира в зависимост от вашата фурна. Изпичането може да продължи и повече от 15 минути. Следете за цвета – да стане златист и отдолу да бъдат леко кафеникави.

Извадете сладките от фурната и ги оставете да се охладят върху решетка.

Добър апетит!

Забележки

Към тестото можете да добавите настъргана лимонова кора  или  канела.

При стайна температура:  Съхранявайте поничките в  ламаринена кутия, затворени до 10 дни.

Във фризер - до 2 месеца . Размразете на стайна температура преди консумация.

Сурово тесто:  Тестото може да се направи предварително и да се съхранява в хладилник до  24 часа,  преди да оформите сладките и да ги изпечете.

Ябълковият оцет можете да замените с лимонов сок.


Няма коментари:

Публикуване на коментар