Една
комбинация от турската кухня. Много вкусно се получи. Типичното вегетариански
ястие булгур с фиде го комбинирах с говеждо месо и зеленчуци. Сервирани заедно
ммммммммм …………….
Продукти:
За
месото и зеленчуците - 500 г говеждо месо /телешко, овче/, 150 г
тиквички, 150 г патладжани, 100 г моркови, 100 г червени чушки, 100 г лук, 150
г домати, 3 скилидки чесън, ½ връзка пресен магданоз, 1 ч.л. смлян черен пипер,
½ ч.л. смлян кимион, 75 мл олио, 25 г краве масло, 100 мл бяло вино, щипка
захар, 10 г сол /1 и ½ ч.л. /.
За
булгура с фидето – 160 г булгур, 60 г фиде, 1 глава лук, 1 ч.л.
лют червен пипер, 1 ч.л. стрита мащерка, 50 мл зехтин, 660 мл вряла вода, 7 г сол
Начин
на приготвяне. Измиваме и нарязваме месото на дребни
парчета – 1 см на 0,5 см. Зеленчуците също нарязваме на дребно. Чесънът пресоваме.
В загрятата мазнина / 25 мл олио и 25 г краве масло/ на
силен огън запържваме за 10 минути месото. След това наливаме виното и
намаляваме на умерен огън. Захлупваме и оставяме да изври течността. Отнема
около 25-30 минути. Поръсваме с черен пипер и кимион. Разбъркваме и изваждаме
месото. Прехвърляме го в затоплен съд с капак.
Наливаме останалото 50 мл олио. На силен огън запържваме
лука за 2-3 минути, след това добавяме останалите зеленчуци /без домата/.
Запържваме 10-15 минути, докато омекнат зеленчуците. След това слагаме настърганото
домати, щипка захар и запърженото месо. Бъркаме още 5 минути, добавяме
накълцания магданоз и солта. Разбъркваме, отнемаме от огъня и захлупваме.
Булгур
с фиде – На силен огън в тенджера запържваме накълцания лук.
Слагаме измитите и подсушени булгур и фиде /натрошено на дребно/. Разбъркваме за
30 секунди и наливаме врялата вода. После лютия червен пипер, мащерката и
солта. Щом кипне, покриваме с кухненска хартия отгоре съда, захлупваме,
намаляваме на умерен /слаб/ огън. Оставяме за 20-25 минути така докато се свари
всичко. Отнемаме от огъня. Нека постоят от 5 минути захлупени.
Сервиране. В чиния поставете първо сварените булгур и
фиде, а отгоре месото със зеленчуците. Поръсете с накълцан пресен магданоз и
Добър
апетит!
П.П.
Има готови турски опаковки със смесен булгур и фиде. Ако ползвате такава ви е
нужно 220 г .
Няма коментари:
Публикуване на коментар