петък, 16 август 2024 г.

Супа от пилешко месо

 


Тази супа е мой вариант между източната кухня /супа Фо га/ и западната. Получи се нещо много вкусно. Всички в къщи бяха във възторг.

Продукти: 300 г  пилешко месо от гърдите, 50 г ориз, 100 г моркови, 150 г картофи, 2 яйца, 1 глава лук, 1 л вода, 25 г настърган пресен джинджифил, 1 малка червена люта чушка, 2 стръка пресен лук, 3 скилидки чесън, 40 г целина корен, 45 г краве масло, ½  връзка пресен магданоз, ½ ч.л смлян черен пипер, ½ ч.л. семена звездовиден анасон, 1 бр. лайм, 1 с.л. бял соев сос, 1 с.л. рибен сос, сол на вкус.

Начин на приготвяне: Сваряваме яйцата за 7-9 минути. Трябва да бъдат рохки.

Пилешкото месо заливаме с 1 л вода и варим с нарязаните морков,  целина и зърна анасон до сваряване.

Изваждаме месото и го нарязваме на филийки. Бульонът прецеждаме. Зеленчуците не ни трябват повече.

Запържваме накълцаният лук в зехтина докато стане стъклен 2-3 минути. След това добавяме обелените и нарязани на ситно картофи и ориза. Разбъркаме около минута и наливаме горещия бульон. Варим след кипване на умерен огън 25-30 минути до сваряване на картофите. Две минути преди сваляне от огъня слагаме нарязаното на дребни парчета пилешко месо, бялото вино и нарязаните на тънки колелца сварени яйца. Разбъркваме. Сваляме от огъня и добавяме настъргания на ситно джинджифил, изчистената от семето и накълцана на много ситно люта чушка, изстискания сок от лайма, соевия сос, рибния сос, пресования чесън и поръсваме с черен пипер. Разбъркайте отново и оставете супата захлупена 10 минути на изключения котлон.

Магданозът и зеления лук нарежете на ситно. Поръсете супата отгоре с тях. Посолете на вкус – около 1 ч.л. сол.

Сервирайте топла.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар