Според
Уикипедия , овчарската салата е традиционно българско ястие и модификация на
шопската салата. Приготвя се от нарязани краставици, домати, лук, магданоз,
печени или сурови чушки, шунка, сварено яйце, кашкавал, настъргано бяло
саламурено сирене и овкусени със сол и олио.
Някои
от представите за овчарска салата, че тя трябва задължително да е със заливка
от бяла майонеза и/или извара (или друг вид сходна смес), водят до това тя да
се сервира понякога със заливка дори от високомаслено кисело мляко, което доста
променя основния вкус на салатата. В действителност заливката на овчарската
салата е от сместа на сварени яйца със сирене и бульонът от сварените без
черупка (забулени, поширани, пуширани) яйца.
Съществуват
няколко разновидности на рецепти за овчарска салата, което често поражда
спорове, коя е оригиналната. Най-честите спорове са дали в овчарската салата
трябва да има гъби или не. Традиционната рецепта не включва употребата на гъби.
Оригиналът
на овчарска салата е доста по-семпъл. Приготвя се като шопска салата, но със
заливка от бульон „забулени яйца“ (сварени без черупката), в който се добавят
късчета сушено месо (пастърма или суха шунка от бут). Класическата рецепта за
овчарска салата се е наричала „родопска“, но през 60-те години на XX в. е променяна
в съответствие с рецептурните нововъведения на туроператора „Балкантурист“.
Към
овчарската салата не е било приемливо да се поставя украса от маслина (или
маслини), но след началото на XXI век почти навсякъде я сервират по този начин.
Българското
наименование „овчарска салата“ съществува традиционно и успоредно с турската
салата с аналогично име „чобан салатасъ“ (Çoban Salatası), която е подобна на
българската шопска салата и по всяка вероятност е в обща традиционна основа на
салатите, приготвяни от българското, сръбското, гръцкото и турското населения
на Балканите в границите на Османската империя.
Това
е предпочитания от мен вариант.
Продукти: 2
броя домати, 1 краставица - 150 г, 3 броя печени чушки / белени /, ½ глава
кромид лук, 100 г пресни гъби, леко запържени /запечени/, 120 г овче сирене,
натрошено, 120 г шунка, нарязана на малки парчета, 100 г кашкавал, 2 броя яйца,
сварени и обелени, 60 мл олио /на вкус /, няколко стръка пресен магданоз,
накълцан, сол на вкус, маслини за украса.
Оцет по желание.
Начин
на приготвяне: Почистете и нарежете на парчета доматите,
краставиците и изпечените чушки. /Чушките на ивици и можете да ги поръсите с
малко оцет по желание/. Смесете ги в купа и добавете нарязания на полумесеци лук, запечените /запържени/ гъби и
шунката. Разбъркайте леко, полейте с олиото и поръсете със сол на вкус. Разпределете
в чинии. На всяка порция отгоре настържете кашкавал, отстрани добавете
натрошено сирене и нарязаните яйца. Украсете с маслини и накълцан пресен магданоз.
Поднесете със студена ракия. Наздраве!
Добър
апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар