Този
крем е вариант на крем Каталана, адаптиран от мен според вкусовете на моето
семейство.
Продукти: 250 мл течна сметана – 35%, 250 мл прясно сварено мляко, 30 г нишесте/ 15 г царевично и 15 г пшенично /, 0,4 г ванилия на прах, ½ ч.л. портокалова есенция, 100 г захар, 4 бр. яйчени жълтъци – L.
Пресни боровинки, 6 ч.л. кафява захар.
Начин на приготвяне: Разбивате жълтъците
със захарта до „побеляване“ /захарта напълно трябва да е усвоена/. След това
прибавяте омесените нишестета, портокалова есенция и ванилия. Бъркате до
еднородна гладка смес. Накрая на тънка струя при постоянно разбъркване с миксер
наливате ГОРЕЩОТО мляко. Омесвате добре.
На слаб огън /или водна баня/, в подходящ дълбок съд загрявате сметаната. Не трябва да кипва. Добавяте горещата смес и бъркате с телена бъркалка докато се получи гъст крем. Отнема около 20-25 мин. Слагате на дъното в купички пресни изчистени боровинки и заливате с топлия крем. Оставяте да се изстуди напълно за няколко часа в хладилник. Преди поднасяне поръсвате с кафява захар отгоре и с помощта на горелка карамелизирате захарта.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар