понеделник, 29 април 2024 г.

Шоколадова торта

 


Тази торта я направих като реплика на торта «Гараш». Нямах достатъчно продукти за любимата си торта, но имах допълнително сметана. И накрая се получи този вкусен вариант. Тортата беше започната веднага, дори не успях да я снимам цяла.

Продукти:

За блата: 5 белтъка, 300 г  захар, 250 г смелени лешници, 150 г бяло брашно, 0,4 г ванилия на прах, 1/2 ч.л. сода бикарбонат, щипка сол.
За крема: 100 г захар, 60 мл течна сметана, 200 г млечен шоколад, 200 г заквасена сметана, 350 г краве масло, 5 жълтъка,25 мл коняк.
За кроканта: 100 г захар, 3 с.л. вода.

 

Начин на приготвяне:
Блат
- Белтъците се разбиват на сняг, като на 5 пъти се прибавя захарта и се бие докато сместа се сгъсти. Добавят се смелените лешници. Разбърква се добре. Накрая се слагат омесените брашно, сол, ванилия и сода. Бърка се до еднородна смес и се разделя на 5 части. Изпичат в дъното тортена форма /22см диаметър/, застлана с хартия за печене.  Пече се при 140 градуса в предварително загрята фурна около 30 мин. . Изважда се, обръща се, намазва се с вода с помощта на четка и отлепя. Действа се внимателно, защото изпеченият блат е чуплив. Не трябва да става като твърд, а по мек. Когато съвсем леко порозовее в краищата е готов изпечен.
Крем - Захарта се заварява с течната сметана докато се разтопи. Последователно се прибавя натрошения шоколад и накрая жълтъците. Бърка се с телена бъркалка до еднородна смес. Оставя се да изстине. Тогава се слага коняка. Кравето масло на стайна температура се разбива на пухкав крем, като се добавя по малко от изстиналата шоколадената смес.
Крокант – Захарта смесена с водата се карамелизира на умерен огън и се изсипва върху намазан с мазнина лист алуминиево фолио. След като изстине се счуква на ситно.

Сглобяване - Слага се 1 блат, маже се с крем, поръсва се с крокант. Така докато свършат продуктите. Накрая се намазва с крем отвсякъде тортата. Оставя се да престои 24 часа.

При мен я почнаха още на 12-тия час.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар