събота, 30 март 2024 г.

Катино мезе

 


Катино мезе е едно от българските ястия, които можем да срещнем в различни вариации в районите на България. Едно е общото обаче. То не е мезе, както може да ви заблуди името, а сериозно ястия, което изисква и хубаво вино на масата. Въпреки това може да го приготвите сравнително бързо и лесно като за целта са ви нужни само няколко съставки.

Балансът е важен, а в рецептата за катино мезе той е съвършен. Няма нещо, което да е в повече или пък да се натрапва. Гъбите и лукът хем се усещат, хем оставят свинското да изпъкне с целия си натурален вкус. Черният пипер и магданозът само добавят деликатно от себе си вкус и аромат. Месото за вашето катино мезе трябва да е крехко и без много тлъстини, за да не плувне в мазнина ястието. Плешка или врат вършат чудесна работа.

Тайната на тази рецепта е, че месото се пържи в масло. Така става по-крехко и ароматно и вкусът му е неповторим. Ако ползвате олио, ще стане тежко. Другото е, че накрая се запича във фурната, като най-добре е да ползвате за целта глинен съд. Разстелете го на един ред, за да може наистина да се запече и всяко парченце да придобие апетитен загар, а не да се задушава. Поръсете щедро с нарязан магданоз и поднесете цвърчащото катино мезе с каничка хубаво червено вино. Наздраве и добър апетит!

Ползват се свински врат или плешка, гъби и лук.

Необходими продукти: 700 г крехко свинско месо, 200 г гъби, 2 средни глави лук, 80 г краве масло, 20 мл растително масло, Сокът на два малки лимона, 3 супени лъжици накълцан магданоз, 1 ч.л. черен пипер, 1 скилидка чесън, 1 и ½ ч.л. сол.

Вода 80 мл.

 

Начин на приготвяне: Свинското се реже на кубчета и се запържва на силен огън в маслото и олиото, докато побелее. Около 5 минути. След това се добавят гъбите (нарязани на четвъртинки), лука (нарязан на полумесеци), черен пипер и сол на вкус. Още 5-6 минути се запържва всичко. Налива се водата, съдът се захлупва и се оставя всичко да се задуши много добре на среден огън. Когато водата поизври и месото е много добре сготвено – отнема около 30-40 минути, всичко се мести в голяма глинена тава. Слага се малко лимонов сок и наситнен магданоз и катиното мезе се вкарва да се запече във фурна. Понеже тавата е глинена, се слага в студена фурна, а не предварително загрята, защото може да се пукне.

Катиното мезе е готово, когато месото хване приятен загар 10 -12 минути на 220 градуса. Сервира се директно с глинената тава на масата. За финал се добавя още лимонов сок и наситнен магданоз. Да не се забравя червеното вино.

Добър апетит!

При описанието на ястието са ползвани публикации от нета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар