сряда, 28 февруари 2024 г.

Лучник с картофи

                                                      

Лучникът е традиционно българско ястие, като всеки район има своя рецепта. Характерни негови особености са универсалността и възможностите за импровизации, които предлага. Той се похапва както за обяд, така и за вечеря, дори на закуска. Великолепно мезе е както за червено, така и за бяло вино. Може да се приготви с различни мръвки на вкус и по предпочитание, макар класическият лучник да е постен. Основната му съставка – лукът, може да бъде от различни видове: кромид, шалот, бял, лилав, праз. Най-важното в готвенето на лучник е да се спазва съотношението на основните видове продукти. Особено любимо е това блюдо в Централна Северна България. Моите детски спомени са, че любимата ми баба /лека й пръст/ слагаше и картоф. Така го направих и аз.


Продукти:

За тестото - 600 г брашно, 300 мл хладка вода, 10 г прясна мая, 1 щипка сол, 1 щипка захар, 2 с.л олио.

Мазнина и брашно за тавата

За плънката – 500 г лук на глави, 1 връзка пресен лук, 200 г праз лук, 150 г картофи, 1 малка червена чушка, 40 мл зехтин, 40 г краве масло, 1 ч. л. чубрица, 1/4 връзка копър, 1/2 връзка магданоз, ½ с.л червен пипер, ½ ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол.

За намазване – 1 жълтък и 1 ч.л. олио.

Начин на приготвяне: Разтваряте маята в 50 мл хладка вода, прибавяте захарта и 1 с.л. брашно. Оставяте на топло да шупне. Пресявате брашното, посолявате, правите „кладенче“ и в него шупналата мая, 2 с.л. олио и половината вода. Омесвате тестото, като постепенно в процеса на месене доливате вода. Покривате го с кухненска хартия или фолио. Оставяте на топло да втасва /удвои обема си/.

През това време нарязвате лука на полукръгчета, праза на кръгчета, чушката, пресния лук и картофите на дребно. Задушавате първо луците и праза в тиган с мазнина за кратко /3-4 минути/. Добавяте в тигана картофите и чушката. Пържите на слаб огън още 15 минути. Овкусявате с червения пипер, черния пипер, солта и сухата чубрица. Намазвате тава с диаметър 22 см с олио и я набрашнявате. Разделяте тестото на две- 2/3 и 1/3 части. Разточвате по голямата част и я слагате в тавата. Краищата на тестото трябва да висят отстрани на тавата. Слагате плънката и поръсете с пресен копър и магданоз. Разточвате и другата половина и покривате плънката, като загъвате краищата на тестото да залепнат (целта е пълнежът да не се разтече). Разбивате жълтъка от яйцето в олио и намазвате лучника. Печете във фурна на 180 градуса, докато получи златист цвят. Около 45 минути.

След като се изпече, изваждате и поръсвате със студена вода. Загъвате с кърпа да омекне. След 30 минути нападате лучника.

Добър апетит!

 


П.П. Тъй като обичам чесън, добавих към продуктите 1 стрък пресен чесън. Сложих на дъното на тавата хартия за печене, вместо да намажа с мазнина и поръся с брашно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар