Рецептата
за тази турска салата е много проста. Пропорциите може да не се съблюдават, а
да я приготвите както на Вас ви е вкусно. Почти винаги доматите са повече от
чушките, а те повече от краставиците. И вкуса на тази салата трябва да бъде
кисело-лютив, като степента на лютивост определяте според вашите вкусове.
Единственото
важно правило, което трябва да спазвате – салатата трябва да бъде нарязана на много
ситни парченца – нито на блендер, нито на ренде. Само на ръка с нож.
Има
най различни варианти – с добавка на зеленчуци, нахут, маслини. Аз ще ви
предложа най простия и лесен начин.
Продукти:
3
броя средни домати, 1 брой зелена чушка, 1 брой червена чушка, 1 средна
краставица, 1 зелена люта чушка, 1 малка глава червен лук, 2 малки стръка
пресен лук, 1 с.л. прясна мента, ½ връзка пресен магданоз, 1 ч.л. сумак, ½ ч.л. лют червен пипер на люспи, 1/3 ч.л. смлян
черен пипер, 2 с.л. зехтин, 1 с.л. сироп от нар , 1 с.л. прясно изцеден лимонов
сок, сол на вкус – малко повече от ½ ч.л. при мен.
Начин
на приготвяне: Доматите и краставиците обелете. Чушките
почистете от дръжките и семето. Накълцайте зеленчуците и подправките на много
ситно. Омесете и сложете подправките, лимоновия сок, зехтина и сиропа от нар.
Посолете и поръсете с люспи лют червен пипер и сумак.
Поднесете с препечени филии или като салата към скара.
Добър
апетит!
П.П.
Избирайте чушки с тънка кожа. По вкусно е според мен. Важно е зеленчуците да са
пресни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар