вторник, 2 май 2023 г.

Моте Пило / Mote pillo /

 


Mote pillo е класическо ястие от еквадорската Сиера, особено широко се приготвя в провинциите Azuay (Cuenca) и Loja. Mote pillo е вкусно и много лесно за приготвяне, то се състои от зрънца обелена и сварена царевица, която е запържена с праз лук, чесън, ахиот, яйца, мляко, див лук и кориандър или магданоз. Обикновено се сервира за закуска и се придружава с резени сирене и добро горещо кафе.

Белена царевица се получава чрез процес, при който изсушените царевични зърна се варят с вар – наричан още никстамализация. Зърната от царевица могат да бъдат закупени изсушени и след това варени за няколко часа, докато станат меки и пухкави. Вече можете да ги купите консервирани /бланширани/ и готови за консумация. В повечето страни тя е известна просто като белена царевица. 

Продукти: 400 г белена варена царевица, 4 яйца, 50 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 100 г праз лук /само бялата част, без листата/, 2 скилидки чесън, 2 с.л. ситно нарязан див лук, ¼ с.л. анато /може смлян червен пипер/, 1 с.л. ситно нарязан пресен кориандър /магданоз/, сол на вкус – около 1 ч.л.

При сервиране - Резенчета прясно сирене.

Начин на приготвяне: Загрейте маслото в голям тиган на умерено силен огън. Добавете нарязания на ситно праз лук, счукания чесън, смляното анато /червен пипер/ и солта. Гответе докато лукът омекне, около 5 минути.

Добавете царевицата, разбъркайте добре и гответе 2 минути. Налейте млякото и гответе, докато то се абсорбира почти напълно от царевицата.

Разбийте леко яйцата и ги сложете в тигана. Разбъркайте добре и гответе около 5 минути, докато стегнат.

Накрая прибавете накълцания див лук и кориандъра /магданоза/.

Сервирайте веднага с резенчета сирене.

Добър апетит!



Не можах да намеря анато и използвах смлян червен пипер, леко лют. Вместо див лук сложих обикновен пресен. Получи се нещо много приятно и апетитно, което беше бързо консумирано. Накрая с удоволствие изпих чаша кафе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар