Mote
pillo е класическо ястие от еквадорската Сиера, особено широко се приготвя в
провинциите Azuay (Cuenca) и Loja. Mote pillo е вкусно и много лесно за
приготвяне, то се състои от зрънца обелена и сварена царевица, която е
запържена с праз лук, чесън, ахиот, яйца, мляко, див лук и кориандър или
магданоз. Обикновено се сервира за закуска и се придружава с резени сирене и
добро горещо кафе.
Белена
царевица се получава чрез процес, при който изсушените царевични зърна се варят
с вар – наричан още никстамализация. Зърната от царевица могат да бъдат
закупени изсушени и след това варени за няколко часа, докато станат меки и
пухкави. Вече можете да ги купите консервирани /бланширани/ и готови за
консумация. В повечето страни тя е известна просто като белена царевица.
Продукти: 400
г белена варена царевица, 4 яйца, 50 мл прясно мляко, 40 г краве масло, 100 г
праз лук /само бялата част, без листата/, 2 скилидки чесън, 2 с.л. ситно
нарязан див лук, ¼ с.л. анато /може смлян червен пипер/, 1 с.л. ситно нарязан пресен
кориандър /магданоз/, сол на вкус – около 1 ч.л.
При сервиране - Резенчета прясно сирене.
Начин
на приготвяне: Загрейте маслото в голям тиган на умерено
силен огън. Добавете нарязания на ситно праз лук, счукания чесън, смляното
анато /червен пипер/ и солта. Гответе докато лукът омекне, около 5 минути.
Добавете царевицата, разбъркайте добре и гответе 2 минути.
Налейте млякото и гответе, докато то се абсорбира почти напълно от царевицата.
Разбийте леко яйцата и ги сложете в тигана. Разбъркайте
добре и гответе около 5 минути, докато стегнат.
Накрая прибавете накълцания див лук и кориандъра
/магданоза/.
Сервирайте веднага с резенчета сирене.
Добър
апетит!
Не
можах да намеря анато и използвах смлян червен пипер, леко лют. Вместо див лук
сложих обикновен пресен. Получи се нещо много приятно и апетитно, което беше
бързо консумирано. Накрая с удоволствие изпих чаша кафе.
Няма коментари:
Публикуване на коментар