петък, 27 януари 2023 г.

Пилешко месо в тесто на фурна

 


Продукти: 500 г  пилешки гърди, 60 мл олио, 1 глава лук, 1 голяма зелена чушка, 1 голяма червена чушка, 2-3 големи скилидки чесън, 1 ч.л. доматено пюре, 1 ч.л.  чили сос, 1 ч.л. лъжичка сол, ½ ч.л. черен пипер, ½ с.л. бяло вино.

Тесто: 220 г бяло браино, 110 мл хладка вода, ½ ч.л. сол

70 г краве масло, брашно за разточване, вода за поръсване.

Начин на приготвяне:

Измийте месото и подсушете. Нарежете го на кубчета по 2 см . Запържете го на силен огън докато покафенее леко, след това прибавете ситно нарязаните зеленчуци. Запържете още 3-4 мин. Сложете доматеното пюре и чили соса. Поръсете със сол и черен пипер. Разбъркайте добре и напръскайте с бяло вино. Оставете настрани да се оцеди.

От брашното, хладката вода и солта замесете меко тесто. Разделете на две неравни части. Разточете две кори – едната с 30 см диаметър, другата с 22 см .

Тава с диаметър 22 см намажете дъното и стените тънко с краве масло. Застелете с разточеното на кора тесто /по голямата част/. Напълнете със оцедените запържени пилешки късчета и покрийте с по малката кора. Намажете с 25 -30 г краве масло.

Запечете в предварително загрята фурна на 250 градуса на долно ниво 15 минути. После извадете внимателно. Обърнете върху капак. Намажете дъното на тавата с малко масло, върнете обратно тестото с месото да се изпече и другата страна. Намажете го отгоре с останалото масло. Печете още 15 мин. на 250 градуса. Извадете, прехвърлете в широка чиния и поръсете със студена вода. Загърнете за 30 мин.

Готово. Сервирайте топло с чеснов сос.

Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар