Вълшебно ястие от леща.
Наричат го месо за
бедните.
Това ястие от леща е известно в много арабски
страни. В Сирия, Ливан, Палестина и Йордания го наричат "Мжаддара". В
Ливан, в южната му част го наричат "Мдардара", защото се готви по
различен начин, докато египтяните го наричат "Кошари".
В Назарет и в Хайфа например, и по-специално
в древния й квартал „Вади ал Ниснас“,винаги ще познаете кога е петък ( защото
се пости и не се яде месо). Тогава повсеместно се готви мжаддара. Във въздуха
се носи ароматното ухание на пържения лук, приготвен специално за това ястие.
Лещата се счита за една от най-богатите
бобови храни по отношение на хранителните вещества. Тя подминава месото по
хранителната си стойност. Евтина и пълноценна храна особено за вегетарианците.
Проучванията показват също, че консумацията
на леща четири пъти седмично като храна, която замества месото допринася за
намаляване на холестерола, защитава сърцето и намалява риска тялото да бъде
изложено на кризи и сериозни здравословни проблеми като диабет и високо кръвно
налягане. Но имайте предвид, че този вид бобови храни не е много подходящ за
хора със стомашни заболявания, черен дроб, бъбреци, жлъчен мехур и други.
От всички разновидности на приготвяне на
ястието се спрях на този и не съжалявам. Всички искаха допълнителна порция.
Продукти: 1 ч.ч. кафява леща, 1 ч.ч. дългозърнест ориз, 7 броя средноголеми глави
лук. 1 ч.л. смлян черен пипер, 1 ч.л. смлян кимион, 2 ч.л. сол, 3 с.л. топено
масло или Гхи, 4 с.л. растително масло /олио/ .
2 ч.ч. вода, плюс още за варенето на лещата и накисването
на продуктите.
Начин на приготвяне:
Измийте лещата и я накиснете за
1 час в студена вода. Оцедете. Поставете я в голяма тенджера с 2-3 чаши студена
вода. Сложете я на нагревателния уред. Оставете да заври на силен огън, след
което намалете на умерен и захлупете. Нека да къкри около 25 мин. Отнемете от
огъня, прецедете.
Докато лещата се готви, премийте
ориза със студена вода няколко пъти и го накиснете за около 15 минути. След
което оцедете добре.
В тенджера поставете 2 ч.ч.
студена вода, прецедените ориз и леща, подправките и солта. Поставете на силен
огън да кипне. Намалете на слаб, покрийте тенджерата с кухненска хартия /тя ще
поема влагата, която се изпарява/ и захлупете. За около 30-35 мин. ястието ще
бъде готово, след като ориза абсорбира течността напълно.
Докато оризът и лещата се
варят, почистете лука, нарежете го на тънки полумесеци и запържете в
растителното масло /олио, зехтин/ до златисто кафяво. Отнема около 10-12 мин на
силен огън.
Сервиране:
Ако ще сервирате цялото количество Мжаддара залейте с 3
с.л. топено масло или Гхи, объркайте внимателно и разпределете в чинии. После
поръсете обилно отгоре със запържен лук. Не забравяйте да поднесете купичка
кисело мляко и зелена салата с краставици и домати. В Ливан се поднася със
салата Фатуш.
Добър апетит!
Аз
лично направих някои промени според моя вкус. Запържих една сладка червена чушка
в 2 с.л. зехтин, прецедих и омесих с готовото ястие. Лещата варих с 1 ч.л.
подправки за леща. Получи се нещо невероятно. Вместо кисело мляко имах нарязано
прясно овче сирене. Мммммммммм…………………………….
Подобно ястие, но със стар фасул(вместо леща) ме гощаваха едни кубинци. Бях скептично настроена(фасул+ ориз?), но се оказа много интересно. Непременно ще я подготвя по вашия начин- зная, че на мен ще ми допадне, само изпитвам колебания за месоядните у дома...Забелязвам, че напоследък предлагате нетрадиционни ястия, свързани с други култури- пътували сте до тези места, или от любопитство да експериментирате?
ОтговорИзтриванеПривет! Във Валенсия ядох вегетарианска паеля с боб. Беше много вкусна. Просто съм фен на средиземноморската кухня. По далеч на юг от Истанбул не съм стигал. Бях планирал през 2020г. да ходим до Абу Даби, но с короната се размина. Поздрави!
ИзтриванеСтрахотно ястие.Ще го изпробвам.Имам кромид лук, който започва вече да прораства.Благадарности за идеята и реализацията !
ОтговорИзтриванеПозздрави и успешна седмица !
Здравей! Малко преди Коледа търсех удачна рецепта за едни египетски празнични сладки - Кахк. Попаднах на този вариант на Мжаддара. Набелязах си да го направя по време на постите. Но, не можах да изтрая. Има толкова много варианти на това ястие. В някои рецепти преобладава лещата, в други ориза или се добавя и булгур. Въобще е много вкусно. Просто разковничето е в многото пържен лук. Трябва да покафенее и да залепва по дъното на тигана. Тогава е готов. Поздрави!
Изтриване