Продукти: 300
г кръгъл ориз, 300 г пилешко месо, 150 г заешко месо, 120 мл зехтин, 100 г
зелен фасул, 100 г сварен зрял боб, 100 г червена чушка, 150 г червен домат, 50
мл бяло вино, 150 г лук, 2 скилидки чесън, 2/3 ч.л. шафран, 1 ч.л. смлян червен
пипер, 2-3 щипки стрита суха мащерка, 1/2 ч.л. смлян черен пипер, 2 ч.л.
сол, 900 мл пилешки бульон.
Начин на приготвяне: Почистеното
и измито месо нарязваме на парчета по около 2 см и запържваме в 50 мл зехтин за 5 мин и изваждаме . След това, в голям плосък съд за паеля /аз
нямах такъв и приготвях всичко в голям по дълбок тиган/ доливаме
още около 70 мл зехтин и запържваме ситно нарязаните лук, зелен
боб, чушка и пресования чесън- 3-4 мин. докато лука стане „стъклен“.
Обелваме домата, нарязваме на малки кубчета и добавяме и него. Оризът
/използвах испански специално за паеля/ накисваме в студена вода за 15 мин.,
оцеждаме и подсушаваме. След което заедно с граха, зрелия боб и виното
прибавяме в тигана при другите продукти. Разбъркваме внимателно с дървена
лъжица, да се запържи около минута. Шафрана разтваряме в 250 мл горещ бульон.
Наливаме всичкия бульон – общо 900 мл /горещ/ при ориза. Слагаме и солта. Връщаме обратно в
тигана запърженото месо. След като кипне течността, намаляваме силата на огъня
на слаб и захлупваме. Варим докато ориза се свари
и напълно поеме бульона. По принцип ястието се вари 6-8 мин. на силен огън и
12-15 мин. на слаб под капак. Сваляме от огъня и оставяме захлупена паелята за 10
мин.. В Испания я покриват с кърпа за 10 мин. При поднасяне поръсваме с пресен магданоз.
Добър
апетит!
Щом няма риба, моето е :)
ОтговорИзтриванеЧерпя се, Ванка. Много вкусно изглежда :)
Благодаря! Откакто ходих това лято във Валенсия се влюбих в различните видове паеля. Поздрави!
Изтриване