вторник, 26 март 2019 г.

Кюфтета от лапад, картофи и моцарела




Продукти: 300 г листа от пресен лапад, 650 г картофи, 150 г сирене Моцарела, 2 яйца L, 2 средни стръка пресен лук, 1 стрък пресен чесън, ½ връзка пресен магданоз, 1 връзка пресен джоджен, ½ ч.л. смлян чер пипер, 2-3 щипки стрита чубрица,2 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л.  сол.

Панировка -  2 яйца, 40 мл  бира, щипка сол, брашно за овалване
200 мл растително масло за пържене.

Начин на приготвяне: Сваряваме картофите. Обелваме ги и настъргваме на ренде, когато изстинат напълно. Моцарелата също на настъргваме на ренде. Нарязаният лук, чесън, две яйца, стритите със сол листа на лапада /нарязани на ситни лентички/ и двете супени лъжици разтопено краве масло омесваме и прибавяме към картофите. Добавяме сол на вкус, чер пипер, накълцан магданоз, джоджен, чубрица и разбъркваме добре с дървена лъжица. Оставяме обърканата смес 1 час да престои на студено в покрит съд.
Две яйца разбиваме на пяна с 50 мл. бира и щипка сол.
Оформяме кюфтета с навлажнени ръце със студена вода, овалваме в пресято брашно, топим в разбитите яйца и пържим в сгорещено масло.
Готовите кюфтета сервираме с кисело мляко или сос.


Добър апетит!

2 коментара: