сряда, 3 май 2017 г.

Царски сладкиш


 

Продукти: 250 г бяло брашно, 250 г орехови ядки, 250 г свинска мас, 250 г захар, 250 г мармалад, 4 бр яйца XL, 3 бр. ваналии, 1/2 с.л. канела, 1 ч.л. настъргана лимонова кора.
Мазнина и брашно за намазване на тавичката, пудра захар за  поръсване.

Начин на приготвяне: В дълбок съд разбийте захарта и яйцата докато се появят мехурчета. След това сложете размекнатата свинска мас и отново разбийте. На малка части прибавете омесените брашно, ванилия и канела. Накрая добавете счуканите орехи и лимоновата кора. Омесете добре.
В намаслена и набрашнена тавичка 20Х30 см сложете 1/2 от сместа за печене. Разстелете добре и подравнете. Отгоре намажете с мармалад /сливов, шипков/. Върху него втората част от сместа.

Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 мин. на долен реотан, след това включете горния и допечете още около 20 мин. Внимавайте да не загори отгоре. Проверка с дървена клечка за изпичане. При бодване на блата и последващо изваждане клечката трябва да бъде суха, без следи от тесто по нея.
Изваждате от фурната и тавата, нарязвате още горещ сладкиша и го поръсвате обилно отвсякъде с пудра захар.


Добър апетит!

Ако искате да бухне повече сладкиша, в тестената смес можете да сложите 1 равна ч.л. амонячна сода угасена в 2-3 капки лимонов сок.

4 коментара:

  1. Загуби се някъде, Иван.
    Интересен сладкиш, с мас.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Веси! Бях малко извън България. Но вече съм тук и си личи. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Интересно, сладкиш с мас?!?Ще го пробвам със сигурност!

    ОтговорИзтриване