Продукти: 250
г бяло брашно, 250 г орехови ядки, 250 г свинска мас, 250 г захар, 250 г
мармалад, 4 бр яйца XL, 3
бр. ваналии, 1/2 с.л. канела, 1 ч.л. настъргана лимонова кора.
Мазнина и брашно за намазване на тавичката, пудра захар за
поръсване.
Начин
на приготвяне: В дълбок съд разбийте захарта и яйцата
докато се появят мехурчета. След това сложете размекнатата свинска мас и отново
разбийте. На малка части прибавете омесените брашно, ванилия и канела. Накрая добавете
счуканите орехи и лимоновата кора. Омесете добре.
В намаслена и набрашнена тавичка 20Х30 см сложете 1/2 от
сместа за печене. Разстелете добре и подравнете. Отгоре намажете с мармалад /сливов, шипков/.
Върху него втората част от сместа.Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 мин. на долен реотан, след това включете горния и допечете още около 20 мин. Внимавайте да не загори отгоре. Проверка с дървена клечка за изпичане. При бодване на блата и последващо изваждане клечката трябва да бъде суха, без следи от тесто по нея.
Изваждате от фурната и тавата, нарязвате още горещ сладкиша и го поръсвате обилно отвсякъде с пудра захар.
Добър
апетит!
Ако
искате да бухне повече сладкиша, в тестената смес можете да сложите 1 равна
ч.л. амонячна сода угасена в 2-3 капки лимонов сок.
Загуби се някъде, Иван.
ОтговорИзтриванеИнтересен сладкиш, с мас.
Благодаря Веси! Бях малко извън България. Но вече съм тук и си личи. :)
ОтговорИзтриванеИнтересно, сладкиш с мас?!?Ще го пробвам със сигурност!
ОтговорИзтриванеНяма да съжалявате. Много е вкусен! Успех!
Изтриване