петък, 23 септември 2016 г.

Парени чорбаджийски чушки


 

 
Продукти за 1 буркан от 3 л : около 2 кг сладки чорбаджийски чушки, 60 г сол, 60 г захар, 125 мл винен оцет – 6 градуса, вода да се допълни буркана, ½  връзка копър , 2 бр. дафинов лист, 1 малка глава чесън, 1 равна с.л. синапено семе, 10 – на зърна чер пипер.
Аспирин за дълготрайност. 100 мл олио за парене на чушките.

 
Начин на приготвяне: Почистете чушките от дръжките, измийте ги и оставете да се оцедят. Трябва да бъдат напълно сухи когато ги парите.
Загрейте в дълбок и по широк съд олиото на умерено силен огън. Пуснете по малко чушки и веднага щом си сменят цвета /леко да побелеят/ ги обърнете. Извадете веднага. При мен отне по 30 сек от всяка страна. Слагайте ги в дълбок съд с похлупак да се задушат. Наредете ги в буркани още топли, като между тях слагате нарязан копър, обелени скилидки чесън, дафинов лист.
След като сте напълнили бурканът с чушки налейте вода догоре. После я излейте, отнемете 125 мл , сложете оцетът захарта и солта. Кипнете. Оставете да изстине напълно и залейте чушките. Най отгоре в сложете аспирина и синапеното семе. Запечатайте плътно буркана. Обръщайте го 2-3 пъти.
Добър апетит!

 
Вместо копър, дафинов лист и чесън можете да сложите по 10 бр. вишневи и дюлеви листа. Аз лично добавих в маринатата и 1 с.л. мед и още 1 ч.л. сол.

Няма коментари:

Публикуване на коментар