Продукти: 550
г бутертесто, 1 кг ябълки, ½ ч.ч. орехови ядки – 50 г, 40 г стафиди, 2 с.л. с
връх заквасена сметана, 1 яйце, 90 г+ захар, 2-3 щипки канела, 1 с.л. пудра
захар, 6 с.л. счукани на ситно чаени бисквити, 3 с.л. с връх сладко от кайсии,
1-2 капки лимонов сок.
Кафява /бяла/ захар за поръсване.
Начин
на приготвяне: Ябълките се почистват, обелват и настъргват
на едро ренде. Слагат се в тиган с 90 г захар /в зависимост от сладостта на
ябълките захарта може да се увеличи или намали/ и са умерен огън се бърка
докато се получи гъста каша и изври водата – отнема около 20-30 мин. Снема се
от огъня и прибавя сладкото от кайсии. Всичко се омесва.
Яйцето се разделя на белтък и жълтък. Към жълтъка се
прибавя заквасената сметана и пудрата захар. Всичко се обърква с телена
бъркалка. Белтъкът се разбива на пяна с лимоновият сок. Ореховите ядки се
счукват и омесват с накиснатите и оцедени стафиди.Използвам тесто на Лидл, от този тип. Има размери 45 см дължина и 25 см ширина.
Разделят се на три части по 15 см дължина. Намазва се всяка част със сместа от сметана, поръсва се със счукани бисквити, слага се ябълковата каша и най отгоре ,счуканите орехи и стафидите.
Навива се на руло и слага в тавичка, дъното на която е покрита с готварска хартия. Отгоре се намазва с разбитият белтък и поръсва със захар. Пече се на умерена фурна, предварително загрята на 190 градуса без вентилатор, около 30 -35 мин. Трябва приятно да се зачерви отгоре.
Добър
апетит!
Ето къде ще си оползотворя излишните ябълки.
ОтговорИзтриванеБлягодаря за рецептата!