Въпреки
че името на това ястие звучи страховито, то се ползва със завиден успех сред
ценителите на вкусната българска кухня. В някои райони го готвят със сланина
вместо олио. Съществува твърдение, че това не е здравословно. Като гарнитура
към кебапа се поднася нарязан на полумесеци бял или червен лук, претрит леко със
сол и поръсен с няколко капки оцет,
както и туршия или салата от кисело зеле, поръсена с червен пипер и олио. Може
и с картофи на фурна.
Продукти: 1
кг свинско месо от бута или плешката, 3 с.л. олио, 2 големи глави кромид лук, 1
ч.ч. – 200 мл червено вино, 1 ч.л. суха чубрица, ½ ч.л. смлян черен пипер, 1
с.л. червен пипер сол на вкус
Начин
на приготвяне:. Месото измиваме, подсушаваме и нарязваме
на дребни парчета. Слагаме да се задуши
на умерено силен в тигана с олиото без да се соли. Подправяме с чубрица
и червения пипер. Обръщаме няколко пъти докато се зачерви. Добавяме нарязаният на
полумесеци лук и задушаваме, докато омекне, като пак разбъркваме често. Поръсваме
черния пипер, заливаме с виното, посоляваме и оставяме да покъкри на по-слаб
огън, за да изкипи алкохолът. Похлупваме с капак и се сваляме от котлона.
Оставяме се да престои десетина минути и сервираме в
затоплени чинии.
Аз лично добавям 2-3 скилидки чесън и една
средно голяма червена чушка към ястието.
Добър
апетит!
Източник
– българска национална кухня.
Много апетитен кебап! Друго си е да цвръкне някоя сланинка вътре :) Пък за здравословно ще го преглътнем с чаша винце :) Наздраве, Ванка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Пеп! Аз лично гледам по месото да има тук таме сланинка, да не става сухо. Ястието отнася доста винце. Наздраве!
ОтговорИзтриване