Продукти: Суха мая – 8 г, захар – 80 г, прясно мляко – 250 мл, краве масло – 200 г,
яйце – 1 бр., бакпулвер - 5 г /1ч.л./,
сол – ½ ч.л., 1 ванилия, брашно – 650 г.
Пудра
захар за поръсване, 1 с.л. мед и 1 ч.л. лимонов сок, сладко.
Начин на приготвяне: В
ТОПЛОТО /не горещо/ мляко сипваме захарта и сухата мая. Бъркаме с дървена
лъжица до пълното им разтваряне. Оставяме на топло да се надигне маята.
Яйцето
на стайна температура разбиваме с РАЗМЕКНАТОТО МАСЛО. След това добавяме
млякото с надигнатата мая.Постепенно при постоянно бъркане прибавяме двойно пресятото брашно, омесено с бакпулвера, солта и ванилията. Замесваме меко тесто, леко лепнещо. Оставяме в покрит съд да престои в хладилник 8-10 часа /от вечерта до сутринта/.
Готовото тесто разделяме на 30 топчици.
Топките разстиламе в кръг 7-10 см с дебелина 2-3 мм . Изрязваме по малък кръг навътре от краищата- да има разстояние до тях 8-10 мм. Аз ги наричам вътрешен кръг /подложка, основа/ и външен кръг - осморка /този който слагам върху основата и пълня със сладко/.
Външният кръг се прегъва на две части - осморка/виж снимките/.
После слагаме сладко отгоре и печем на предварително загрята на 175 градуса фурна на средно ниво около 25 мин., до приятно порозовяване.
Изпечените булочки поръсваме с пудра захар.
Аз лично разбивам 1 с.л. течен мед и 1 ч.л. лимонов сок. С тях мажа печивото, след изпичането, преди да поръся със пудра захар.
Не напразно Никита
Сергеевич е обичал това тесто и сладките приготвени с него. Вълшебни са!
Добър апетит!Източник
Много апетитни и интересни!
ОтговорИзтриванеПоздравления, Пейч! :)
Тестото е супер, пробвала съм го, макар и в постен вариант. Каня се на кифлички и ти подбутваш с това предложение! :)
ОтговорИзтриванеСпорна нова седмица, Иване!
Интереснооо!
ОтговорИзтриване