Продукти: 1,3 - 1,5 кг месо от свинска рибица, около 200 г пушен
бекон нарязан на ивици, 200 - 250 г
гъби, 2-3 стръка пресен лук, 1 с.л. нарязан пресен магданоз, 3 скилидки чесън, 1
с.л. пресен джоджен, 1 с.л. прясна чубрици или 1 ч.л. стрита суха чубрица, 2
с.л. олио, 1/2 ч.л. смлян чер пипер, 1 с.л.сол, 2-3 щипки кимион,1 ч.л. лютеница,
100- 150 мл вода.
За
намазване – 2 с.л. бяло вино, 1 с.л. смлян червен пипер.Лук за подложка.
Месото –
разрежете на три части, като оформите правоъгълник с дебелина 2.5 см /без прекъсване
и да няма прорези и дупки по него/. Разстелете върху него сместа от задушените и овкусени с
подправки гъби, като оставите място в краищата около 1.5 см . за да може да го загънете добре. Навивате на руло,
като пристягате. Посолявате и поръсвате с малко чер пипер и кимион. Отгоре
покривате отвсякъде с тънко нарязаният бекон. Намазвате тънко с бяло вино,
омесено със смлян червен пипер. Увивате като пакет с канап за месо. В дълбок
овален керамичен съд /аз нямах такъв и използвах правойгълна форма за кекс/,
застилате дъното с нарязан на тънки колелца лук, слагате пакетираното месо.
Налейте водата.
Слагате капак и печете на 160 традуса загрята фурна 1ч. и
45 мин. След това увеличете на 230 градуса и допечете още 35 мин. Ако искате
рулото да има препечена коричка, отворете капака и запечете на силна фурна
около 10 мин.
Сервира се топло с варени, пържени или печени картофи.
Добър апетит!
Великолепно празнично ястие! Много ми харесва, че си го паприковал. Има такава апетитна глазура! Супер е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Йоли! Весело посрещане на новата година!
Изтриване